С 34 гласа „За“ Общинският съвет прие бюджета на Пловдив за тази година. Против финансовата рамка от 655 млн. лева бяха седем от старейшините, а двама се въздържаха. Подкрепата на парите на града дойде от групите на ГЕРБ, „Кауза България“, ВМРО, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Дебатите продължиха близо час. Владимир Славенски от Демократична България обяви, че няма да подкрепят бюджета. „Администрацията ни предлага да подпишем празен чек с планираните приходи, които няма как да се изпълнят“, заяви съветникът и посочи за доказателство изоставането със събираемостта на местните данъци и такси  за тази година. В бюджета са предвидени 44 млн. лева от данък придобиване на имущество от граждани, а за 8 месеца са постъпили едва 18 милиона. Зам.-кметът по финанси Величко Родопски призна, че планираните приходи може да не се изпълнят, но изрази надежда, че до края на 2023 г. събраното ще е над 75%.

======================================

Движението за права и свободи издига пет партийни кандидатури за кметове в област Смолян. В две ще участва в местни коалиции, в още толкова ще подкрепи независим кандидат, а в една няма да има номинация, а само листа за общински съветници. Това информира Областният председател на ДПС – Смолян д-р Румен Пехливанов. За трети мандат в Община Борино ДПС издига Мустафа Караахмед, в Мадан за четвърти път за доверието на жителите на общината ще се бори инж. Фахри Молайсенов. В Рудозем кандидат-кмет е инж. Недко Кулевски, три мандата зам.-кмет там. В Смолян ДПС издига кандидатурата на Минчо Симов, а в Златоград - Фейзе Бошнакова. В Девин Движението за плава и свободи ще участва в местна коалиция с БСП, а кандидат за кмет ще бъде Здравко Иванов, който и понастоящем е кмет. В Чепеларе отново партията ще участва в коалиция с ПП „Новото време“, като кандидат-кмет ще бъде Анета Пашалиева. ДПС ще подкрепи независимият кандидат Боян Кехайов в Неделино, който е кандидат за трети мандат, а в Баните евентуално ще застанат зад Павлин Белчев – настоящ кмет от ГЕРБ.

============================================

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за назначаване на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пазарджик. Казусът е гледан по две жалби от Коалиция „БСП за България“ и ПП-ДБ. В тях се казва, че ОИК трябва да бъде с 11, а не с 13 членове. Жалбоподателите се аргументират с решението на Административния съд, което отменя частично заповедта на кмета за определяне броя на избирателните секции в общината, с което те са намалени на 91 в града и 54 в селата. Върховните магистрати връщат преписката на ЦИК с указание за назначаване на нова ОИК в община Пазарджик.

===========================================

Искат оставката на полицейски шеф, карал с над 100 км/ч в Пловдив. „Шефът на Пето районно управление Иван Чочков е засечен да кара с превишена скорост в града, затова поисках той да освободи поста си“. Това каза пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Георги Чергов. „Поведението му е укоримо и неморално. Освен това, в момента, в който е разбрал, че е заснет от полицейски камери, е направил опит да въздейства на служителите“, допълни Чергов. „Засега няма изразено становище от него, пред мен Чочков каза само, че съжалява. Върви дисциплинарна проверка“, уточни ст. комисар Чергов. Новият началник на пловдивската дирекция на МВР обяви рокадите в различните звена на полицията. Припомням, в интервю за Дарик преди дни той сподели, че ще има кадрови промени с цел подобряване работата на дирекцията. Досегашният началник на районното управление в Раковски Димитър Събчев вече ще е заместник-директор на полицията в Пловдив. Сегашният заместник-директор комисар Радослав Начев пък е изявил желанието си да участва в конкурса за началник на сектор "Специални тактически действия".

=============================================

На 92 години си отиде д-р Георги Лазаров - един от видните българи в чужбина, спонсорирал изграждането на пет паметника в Пловдив и на много други проекти, сред които и паметника на Мильо в центъра на града, паметниците на писателя Георги Марков,  и на юриста Лучников в София. Д-р Лазаров беше Почетен гражданин на Пловдив, подпомогнал финансово десетки български културни и образователни организации. Изтъкнатият хирург-ортопед и доайен на българската култура и традиции е издъхнал на 16 септември в 01.30 часа през нощта в дома си в Балтимор, САЩ. Възпоменателната служба ще е Ruck Towson Funeral Home в четвъртък, 21 септември, споделят още от семейството и близките му.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров