Общинският съвет ще реши как да се казва Градската градина срещу Четвъртък пазара в Плодвив. Това каза пред Дарик кметът на район "Централен" Георги Стаменов ден преди официалното ѝ откриване след мащабната реконструкция. "Проектът, който реализирахме, буди възхищение и всеки се изказва по темата, но според исторически документи става ясно, че градината винаги се е наричала Градска", допълни Стаменов. Той каза още, че местният парламент на Пловдив ще реши и дали ул. "Христо Г. Данов" до Градината да стане пешеходна. Цялостното обновление на градината и улиците около нея струва 4.5 млн. лева. Пространството е под постоянно видеонаблюдение, има интернет, пейки, кошчета, а настилката е от гранит. Пловдивчани ще се радват и на 4 водни атракциона, включително и централния фонтан в градината. От петък до неделя ще има и специална музикална програма за откриването на градината с участието на Пловдивската опера и Биг Бенд "Пловдив", ще има и забавни работилници за децата. В Градската градина е подредена и изложба "Квартал 178 - Старият център на Пловдив", която проследява историята на Градината, известна като Дондукова. Тя показва и първия план на града отпреди повече от 140 години, където градината съществува. От градската управа имат идея да кръстят парка на патриарха на българската литература Иван Вазов, тъй като той е имал къща в близост. В декларация от БСП Пловдив се обявиха против градината да се именува на Иван Вазов. Според тях тя трябва да носи името на своя главен вдъхновител и разпоредител за създаването ѝ - временно изпълняващия длъжността генерал-губернатор на Санстефанска България княз Александър Дондуков-Корсаков. Официалното откриване след реконструирането на градината е утре от 19:30 часа. 

Със 180 глоби приключи акцията на Община Пазарджик и структурите на МВР в града срещу неправилното паркиране. Редом с това служители на полицията и жандармерията са осъществили поредната си операция срещу битовата престъпност. Проверени са 1087 души, 890 моторни превозни средства. За установени нарушения са издадени 44 акта и 328 фиша. Разкрити са 16 престъпления, задържани са 3-ма ​души.

И кметът на Пазарджик Петър Куленски обяви 2-ри май за неучебен ден за всички ученици на територията на общината. Заповедта не важи за детските градини и детските ясли, съобщават от местната администрация. Според Закона за предучилищното и училищното образование кметът на всяка община може да обяви до 3 неучебни дни в рамките на една учебна година. Така учениците ще почиват шест дни - от 1 до 6 май включително. Освен в Пазарджик, 2-ри май ще е неучебен и за децата в София, Пловдив, Смолян и Асеновград.

Пожари от късо съединение и бурни ветрове отчитат в Смолянско за последното денонощие. За радост няма пострадали и сериозни материални щети. Екипи на районните пожарни служби са се отзовали на три сигнала за пламнали сухи треви и храсти в сряда. В с. Сливка, местност Кисьовци, общ. Баните огнеборците, с помощта на  служители на Държавно горско стопанство "Славейно", са погасили запалилите се треви на площ от 1000 кв. м. Предполагаемата  причина е небрежност при боравене с открит огън. В с. Боровина, общ. Мадан при късо съединение в електропровод и в резултат на силен вятър, са изгорели 1000 кв. м сухи треви. Своевременните действия на огнеборците предотвратили пламъците да се разрастнат и да обхванат близките сгради. Късо съединение в далекопровод предизвикал пожар с площ 6000 кв. м. в девинската местност Черешката. Огънят е погасен от екип на пожарната с помощта на служители на държавното горско стопанство и на електроразпределителното дружество. Спасена е 100 декара смесена гора.

Поради отстранена водопроводна авария, днес и утре водата в Мадан няма да бъде годна за пиене, а само за миене, информират от Общинската администрация. Водоноска ще бъде поставена на централната спирка срещу хотел "Урал", уточняват още от Община Мадан.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров