България е готова за бежанска вълна от Палестина. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в Пловдив. "Всички си даваме сметка, че това ще е бежанска вълна, която ще е различна от тази, която беше от Украйна, където имахме хора, които свободно можеха да се движат в Европа. Ежедневно координираме усилията си - всички институции в кабинета". Държавата е готова да посрещне и непридружени малолетни и непълнолетни деца. Можем да ги настаним в защитените зони както и в центровете за настаняване към Министерството на вътрешните работи“, коментира още Иванка Шалапатова.

На форума в Пловдив министърът коментира и увеличаването на минималната работна заплата. „Винаги ще се боря тя да бъде адекватна и по-висока. Дори новият ѝ размер от 933 лв. в някои от случаите, дори е по-нисък от този в страни, които не са членки на ЕС. До края на ноември стартираме работна група с водещи експерти, включително и от ЕК. Целта е да определим най-ефективния механизъм за МРЗ и КТД, както и да се подготви пълното им експониране по европейската директива“, допълни Шалапатова. Тя откри кариерния форум в рамките на кампанията на Агенцията по заетостта „Да работиш (е) яко!“. На него си дават среща търсещи работа - средни кадри и фирми от Пловдив и региона. Основен фокус са младите хора, защото в България над 15% са младежите, които не учат и не работят. Социалният министър каза, че е особено важно да се повишат дигиталните умения, защото България е на предпоследно място в ЕС по индекса на наличие на дигитални възможности у търсещите работа.

========================================

Изключителен интерес се наблюдава към втората фаза на проекта „за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“. 60 заявления са подадени само в понеделник, когато стартира приема на документи. За улеснение на гражданите, Община Смолян разкри приемна на входа на администрацията, където се приемат и завеждат заявленията за подмяна на старите печки на твърдо гориво с климатици. Образецът на заявление за участие и други необходими документи са налични на сайта на общината, уточняват от администрацията.

=============================================

Баща и син са в ареста след побой над техен роднина, съобщават от полицията. Около 22.30 ч. снощи дежурен патрул на полицията в Първомай бил насочен към сигнал за битов скандал в село Виница. Униформените установили, че при разрасналата се свада помежду им агресивните баща и син са пребили жестоко техен родственик. Пострадалият мъж е откаран в пловдивска болница. Нападателите му са задържани за 24 часа. Срещу тях се води досъдебно производство за причинена телесна повреда по хулигански подбуди.

Часове по-рано пред фирмена база в село Цалапица е имало сбиване между други двама мъже. Бързите действия на служители от РУ-Стамболийски са довели до разтърваването на побойниците. Инициаторът е отведен за едно денонощие в полицейския арест. Потърпевшият от ударите му е отказал да бъде хоспитализиран. По случая е образувано досъдебно производство.

=================================================

Студентка от нидерландски университет печели Дриновската стипендия. Официалното връчване предстои на церемония в петък в къща музей „Проф. Марин Дринов” в Панагюрище. За носител на поименната стипендия е определена Светлана Иванова Илчева. Тя е студентка в университета „Ханзе” и има завидни академични постижения, множество дипломи, грамоти и сертификати за участия в конкурси и проекти. Поименната студентска стипендия се присъжда ежегодно на млад, умен и талантлив панагюрец, учащ във висше учебно заведение в чужбина.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров