Отпускат помощ на село Дъбравите след обявеното бедствено положение. Вода, маски, ръкавици и дезинфектанти от Държавния резерв ще бъдат предоставени нa населението. Решението е на Министерския съвет по искане на кмета на Община Белово инж. Костадин Варев. Бедственото положение бе обявено поради авария на довеждащ водопровод и помпена станция, поради което селото остана за дълго без вода. Извънредната ситуация е в сила от 24 април. ВиК е осигурило водоноски. Авариралите съоръжения все още не са пуснати в работен режим.

==================================

Около 2 кг. нелегални взривни вещества откри след сигнал полицията в къща в смолянското село Полковник Серафимово. Веднага вдигнати на крак са били служители на Областната дирекция на МВР и екип на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции, борба с тероризма“. При претърсването на къщата е иззет полиетиленов чувал с цилиндрични предмети, пълни с жълто прахообразно вещество. По информация на Дарик, се касае за амонит. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е и прокуратурата. Назначена е експертиза.

===================================

26 малолетни и непълнолетни са засечени в нощни заведения в Пловдив. Това съобщиха от полицията след съвместни проверки от екипи на МВР, НАП, БАБХ и РЗИ. Акцията е реализирана под ръководство на сектор „Наркотици“, като освен в Пловдив са проверени барове във Велико Търново, Благоевград, Бургас, Варна, Стара Загора и Русе. Извършен е контрол на общо 36 обекта. Установени са четири случая на нерегламентирана употреба на райски газ в заведенията.

=======================================

Трима пострадаха при челен сблъсък по пътя Смолян - с. Смилян. Инцидентът е станал малко след кв. Райково. Кола, управлявана от 60-годишен мъж от с. Арда предприема изпреварване и се удря челно в насрещно движещия се лек автомобил "Фолксваген бора", шофиран от 20-годишен младеж от с. Смилян. При катастрофата са ранени двамата водачи и 17-годишна тийнейджърка, пътувала в колата на младежа. Те са с множество охлузни рани и фрактури на ръцете.

===============================

Отпускането на 450 хил. лв. за архитектурен конкурс за нова сграда на пловдивската Математическа гимназия зад х-л SPS в „Тракия“ ще предложи на общинска сесия през юни администрацията на кмета Здравко Димитров. Това стана ясно след среща с представители на обществените съвети на двете училища, помещаващи се към момента в една и съща сграда – МГ „Акад. Кирил Попов“ и ОУ „Драган Манчов“. До срещата се стигна, след като родители изразиха притеснения за бъдещето на двете на училища. Зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов и главният архитект Димитър Ахрянов поясниха, че Община Пловдив подготвя проект за нова сграда на училище „Драган Манчов“ от около 6 хил. кв. м, обособена на терен в район „Западен“, и по-малка сграда – в двора на математическата гимназия, която да покрие най-належащите нужди на учениците. Главният архитект разясни, че в момента се разработва подробен устройствен план (ПУП) за подход към терена зад х-л SPS, за което се водят преговори с Аграрния университет, тъй като се преминава през техни терени.

====================================

Веселка Златева-Кожухарова е новият председател на Административния съд в Пазарджик. Това реши на последното си заседание Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Изборът е подкрепен с 9 гласа, двама са били против. Съдия Кожухарова беше единственият кандидат за поста, достигнал до последния етап от конкурса. Ръководното място се освободи, след като доскорошният председател съдия Мариана Шотева спечели конкурс за административен ръководител на Административния съд в Пловдив.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова