Tази вечер в 19:12 часа ФК „Ботев“ Пловдив и кметът Костадин Димитров ще вдигнат Купата на България от терасата на общината. След завоюваната победа на жълто-черните срещу „Лудогорец“, Купата отново е в града на тепетата. По случай грандиозния успех фонтанът с пеликаните пред общината тази вечер ще бъде оцветен в жълто. „Сега е времето на Пловдив. В моменти като този осъзнаваме, че инвестициите в спортна инфраструктура не са напразни и ние ще продължаваме да работим в тази посока“, заяви Костадин Димитров и поздрави целия екип на "жълто-черните" за победата. Тържественото шествие на футболистите и привържениците на тима ще тръгне от стадион „Христо Ботев“ малко след 17:00 ч. и ще мине през централните булеварди, стигайки до площада на община Пловдив. Заради него поетапно ще бъде спирано автомобилното движение, като се призовата шофьорите да спазват указанията на полицейските служители.

Европроекти за близо 500 млн. лв. са реализирани в Пазарджишко до края на 2023 г. Това съобщи управителят на Областния информационен център Радослав Пешалов по време на форума "Европа на Балканите: Общо бъдеще". В Южен централен район за предходния програмен период са изпълнени над 10 000 проекта на стойност над 3 милиарда лева, допълни той. С най-силни резултати е Община Пазарджик, която до края на 2023 година, е реализирала 767 проекта на обща стойност 215,7 милиона лева. Следват Община Велинград с 266 проекта за 66,5 милиона лева и Община Панагюрище със 160 проекта за 47,4 милиона лева. В региона вече има сключени 33 договора на обща стойност 65 милиона лева за настоящия програмен период.

Над 2 800 дружества и еднолични търговци от Смолян и областта вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. Почти 1 000 са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, съобщиха от приходната агенция. До края на юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък. От НАП напомнят, че 1 юли  е последният ден и за деклариране и плащане на корпоративен данък. Близо 14 000 смолянчани са подали декларациите си онлайн пред НАП до полунощ на 30 април, когато изтече и крайният срок за физическите лица да декларират доходите си от 2023-та година.

Соченият за извършител на жестокото убийство на 24-годишния Димитър Малинов в Цалапица разказа пред съда днес, че само той е нанесъл удари по тялото на загиналия младеж. Рангел Бизюрев се яви като свидетел в процеса срещу близнаците Динкови, обвинени в укривателство.

69 училища гнезда в Пловдив и областта ще посрещнат зрелостниците на матурата по български език и литература утре и на втория държавен зрелостен изпит в понеделник. 4969 са учениците, които ще се явят на първата матура в петък, като само в Пловдив има един карантиниран зрелостник, който ще я държи в отделно помешение. На 20 май – 4725-ма са заявилите, че ще се явят на втората матура, която е по предмет по избор, съобщи за Дарик радио началникът на Регионалното управление по образованието в Пловдив Иванка Киркова. Новото е, че вече завършили ученици, ще могат да се явят на изпит за повишаване на оценката от миналогодишната матура. Зрелостниците трябва да се явят 30 минути преди началото на изпита, който започва 08:30 ч. Освен личните си карти и удостоверенията от училищата, те трябва да носят и черен химикал. Във всяка изпитна зала има видеонаблюдение, затова ако бъдат хванати да преписват, работите на зрелостниците ще бъдат анулирани, предупреди още Иванка Киркова.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев