Заплатите у нас тръгнаха надолу, след като коледните бонуси и 13-тата заплата в някои сектори вдигнаха възнагражденията у нас в края на миналата година. За първите три месеца на тази година обаче статистиката отчита спад на средните възнаграждения в редица градове. В София, където средната заплата остава недостижимо висока спрямо тези в останалите области, тя вече е 2603 лева и е с 1003 лева по-висока от тази в Пловдив, отчита НСИ. За тримесечие средната заплата в столицата се е повишила с 32 лева и надхвърля сериозно средната за страната, която расте с едва 3 лева - на 1882 лева.  Намалението на заплатите в някои градове променя и класацията по възнаграждения на областите в страната. Така след София се нарежда София област със средна заплата от 1737 лева, следвана от Стара Загора – 1762 лева. В топ 5 попадат още Варна и Враца, а Пловдив е на шесто място. Намалението на средната заплата за страната означава и по-малко увеличение на минималната заплата от 1 януари 2024 година, тъй като тя е в размер на 50% от средната брутна заплата. В частните фирми увеличението на възнагражденията е със 17,5% за година, а в обществения - с 16,5%. Най-високи остават възнагражденията в ИТ сектора, където средната заплата е 4578 лв.

==============================================

На протест пред Съдебната палата в Пловдив се събраха близки на жертви на катастрофи. Хората настояват за по-тежки наказания, за законодателни промени и по-добра пътна инфраструктура. Протестът е част от националната кампания „Стига търпимост“ срещу тежките пътни инциденти в страната.

========================================

С решение на съдия Симеон Захариев от Окръжен съд Пловдив акциите на Община Варна в Международния панаир окончателно остават в дружеството „Пълдин Туринвест“ на Георги Гергов. Магистратът за трети път разглежда казуса.

==========================================

Стартира санирането на два жилищни блока в Девин, като предстои да бъдат обновени още шест, информира кметът Здравко Иванов. В момента се санират жилищните сгради на ул. „Дружба“ 5 и на ул. „Освобождение“ 33. Стойността на първия обект е малко над 152 хил. лв., а срокът за изпълнение е 7 месеца. Почти 203 хил. лв.  ще струва повишаването на енергийната ефективност във втория обект. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж“.

============================================

Габриел Лазаров от 9б клас на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик стана абсолютен победител в турнира по Mangala - древна турска игра, съобщават от учебното заведение. Състезанието бе част от проекта "Games of Brain" и се проведе град Измир, Турция от 6 до 12 май. Всички участници от България, Полша и Северна Македония бяха обучени от домакините да играят древните мисловни игри Mangala, Q-bitz и Reversi, след което се проведе турнир между децата – участници в проекта.

Информации на Адриана Попова, Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев