Община Пловдив ще купи 10 електробуса. Това стана ясно след като днес в града беше представен нов електробус. Цената му е между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Общинската администрация ще кандидатства по ОП "Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за новите автобуси с електрическо зареждане, които ще влязат в автопарка на общинското дружество "Екобус". Процедурата ще започне през май, но ще бъде финализирана вероятно догодина. Заместник-кметът по транспорт Савина Петкова съобщи, че за нуждите на две линии в Пловдив ще трябва да се извърви дълиг път за общината. Константин Грънчаров от фирмата - вносител на електробусите каза, че подобни превозни средства се движат в много градове на Франция, Германия, Италия и Испания, както и в Скандинавия. 

Кампанията за набиране на доброволци към Доброволно формирование „Пловдив 112“ продължава с пълна сила до 30 април 2024 г. Това съобщи Атанас Даков - ръководител на формированието. Той допълни, че желаещите да помагат в тежки ситуации ще преминат няколко специализирани обучения, за да бъдат максимално ефективни на терен. След това ще имат възможност да участват в дейности, свързани със защита на населението и предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.

Арестуваха шофьор хулиган на 24 години, избутал 41-годишен мотоциклетист от пътя и скъсал якето му. Инцидентът е станал на пътя Пловдив - Асеновград. В полицията мотористът се оплакал, че до кръговото край село Крумово бил принуден да спре от засякъл го лек автомобил „Фолксваген“. Междувременно от полицията съобщиха за нова акция срещу нерегламентираните състезания на мощни коли и мотори в Пловдив. За съжаление тя е неуспешна, защото не е заловен нито един от любителите на високите скорости. Групите са се разотишли при идването на полицейските патрули. Все пак през уикенда са проверени 89 автомобила, 5 мотоциклета и 112 лица. За констатирани нередности по Закона за движение по пътищата са съставени 8 акта и 15 глоби с фиш. Връчени са и 5 електронни фишове. Една от административните санкции е била и за водач на мотоциклет с неправилно поставена регистрационна табела. 

Шофьор е в болница след пътно произшествие между Карлово и Баня вчера. Лек автомобил „Опел“ излязъл вдясно извън пътя и се блъснал в дърво, след което се обърнал. 30-годишният водач, който пътувал сам в автомобила, е транспортиран в пловдивско лечебно заведение, той е без опасност за живота. На мъжа е взета кръвна проба за химически анализ. По случая е взето административно отношение.

Вихра Григорова открива самостоятелна изложба с библейски сюжети „Хляб наш насъщен“. Изложбата съдържа около 30 творби със сюжети и персонажи, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви за замесване, малки копанки, паралия, стари фурнаджийски лопати и други. Картините са подредени в галерията на Дружество на пловдивските художници на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153, а откриването е от 18.00 ч. днес. Сам по себе си хлябът е свързан както с религиозната, така и традиционната празнична обредност и това привлича художничката Вихра Григорова да вдъхне нов живот на тези ръчно изработени, вече отдавна антикварни предмети, свързани с насъщния хляб.

Изложба, представяща художника Стоян Василев и като учител и пътешественик, подреди Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик, по случай 120 години от рождението на твореца. Откриването e днес, на рождената му дата, от 18:00 часа. В новата експозиция стремежът е не да се търсят ексцентрични решения при подбора и аранжирането. Отново ще могат да бъдат видени характерните за творчеството му теми – Търново, пазарите, старата архитектура. Чрез живописни платна и няколко албума с рисунки посетителите ще научат повече и за пътешественика Стоян Василев. Специално за изложбата са реставрирани и рамкирани непоказвани до сега картини.

По повод предстоящите Великденски празници, кметът на Община Смолян Николай Мелемов обяви 2  май, четвъртък, за неучебен ден за училищата. Така няма да бъде прекъсвана серията от почивни дни, която включва официалните празници от 1 до 6 май. Такова решение взе преди седмица и пловдивският кмет, който също подари 2-ри май като неучебен за учениците.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров