Община Съединение влиза във Фонда за развитие на Летище Пловдив. Решение за това взе днес Общинският съвет на града. Съветниците единодушно гласуваха присъединяване и така общината става най-новият член. „Община Съединение трябва да бъде член на „Фонда за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България“, защото според нас летището е гаранция за просперирането на региона“, изказаха аргументи общинските съветници. „Оценявам високо ангажираността на общинските съветници за решението, което ще е в полза на хората и подкрепя възможността летището да разкрива нови авиолинии“, заяви изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов. Очакванията са скоро и други общини да гласуват за влизане във Фонда - това са Перущица, Брезово и Кричим. Има вероятност и Пазарджик и Смолян да последват примера им. Във Фонда за развитие на Летище Пловдив сега членуват 9 общини – Пловдив, Садово, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря и Съединение, както и 3 частни дружества.

Входът на Пловдив откъм „Рогошко шосе“ се затваря за движение на пътни превозни средства от 19 февруари (понеделник). Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е стартът на дългоочаквания ремонт на пътното трасе. Първият етап обхваща участъка от табелата „Община Марица“ в посока запад – до кръстовището за траурен парк „Север“ (Рогошките гробища). За 4 месеца ремонтът трябва да приключи, като крайният срок е 19 юни. Промени в маршрута на автобусите от градския транспорт до траурния парк няма да има, а междуселищните рейсове ще минават през Войводиново и надлез „Скобелева майка“. Автомобилен достъп на собствениците ще бъде осигурен до имотите им, попадащи в обхвата на строителните дейности. Временната организация на движение е обозначена със съответните пътни знаци и указателни табели.

Община Пазарджик стартира кампания за подобряване на детските площадки до Първа пролет. Кметът Петър Куленски обяви, че целта е да се постигне нов стандарт за поддръжка на детските пространства за игри. Общинските служители ще се погрижат за чистотата и подредеността на площадките. Куленски подчерта, че чистотата на града е абсолютно право на всеки жител и трябва да се постига със засилен контрол от общината. Той призова обществото да се стреми към чистота и подреденост, което ще допринесе за комфорта и удовлетворението на жителите на Пазарджик.

Мъж е задържан, след като предложил подкуп на двама полицаи, съобщават от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Органите на реда спрели за рутинна проверка „Пежо“ с чужди регистрационни табели, управлявано от 46-годишен пазарджиклия. Униформените установили нарушение и предприели съставянето на фиш по Закона за движение по пътищата. Тогава водачът подхвърлил в багажника на служебния „Опел“ две банкноти от по 10 лева, с надеждата да му се размине глобата. Мъжът е арестуван, а по случая е образувано бързо производство.

Конкурс за най-добър любител винопроизводител сред местни и гостуващи майстори на виното ще се проведе тази събота на мегдана в Етнографски комплекс - Златоград по време на традиционната „Трифониада“. Събитието започва в 11:00 ч. Голямата награда е съд за ферментация и съхранение на вино с обем 200 л. Регистрацията на участниците и предоставяне на пробите се извършва в Археолого-етнографския музей до 10:30 часа утре.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров