Държавните университети и част от частните в България ще протестират, като няма да отварят врати от идния понеделник до края на семестъра. Причините са ниските заплати и неизпълнените задължения към тях от държавата. Съветът на ректорите обяви, че на 20.05.2024 г. висшите учебни заведения ще останат затворени. Те искат средната брутна работна заплата за академичния състав да бъде не по-малка от 180 на сто от средната брутна работна заплата за страната и минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да е не по-малка от 125% от средната заплата в България. Сред подписалите се в отвореното писмо са и ректорите на университетите в Пловдив.

Преназначения в Окръжните прокуратури в Пловдив и Смолян. Те са с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет. Бившият районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и досегашният прокурор в окръжната прокуратура в града на тепетата Георги Гешев, вече са заместник-окръжни прокурори. Наскоро подалият оставка като зам.-районен прокурор на Пловдив и говорител Атанас Илиев пък е назначен за заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян.

Община Пазарджик е сред първите в България, които предоставят административно обслужване на хора със зрителни и слухови увреждания чрез директен превод на български жестов език. Услугата се осъществява чрез видеоконферентна връзка между служителя от Общинската администрация в Пазарджик, глухото или сляпо-глухото лице и преводач на български жестов език. Услугата е достъпна всеки делничен ден от 8.30 часа до 17.30 часа в Центъра за информация и услуги на гражданите на бул. „България“ №2.

Деветима огнеборци от Смолян са наградени от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов за участието си в спасителна акция в района на „Каньона на водопадите“ преди около месец. Иван Еков, Билял Алиев, Андон Игоров, Валери Берберов, Петър Георгиев, Асен Жилков, Младен Маджаров, Тодор Белаков и Ангел Мандов се отзовават на сигнал за помощ на жена от Бургас, която заедно с нейни близки били на разходка в планината над Смолян, но падайки счупила крака си. Въпреки труднодостъпното място, спасителите пренесли с носилка по стръмен и тесен терен пострадалата туристка. Така тя получила навременна медицинска помощ. В знак на признателност бургазлийката Силвия Тасева е изпратила и благодарствено писмо.

Непълнолетен младеж, известен на полицията, е задържан след като извършил грабеж на 76-годишен мъж в Пазарджик. 16-годишният тийнейджър съборил възрастния мъж и откраднал чантата му, в която имало само лични и медицински документи и очила. В резултат на инцидента, пенсионерът е получил фрактура на крака и е настанен в болница. След бързата реакция на полицията, извършителят бил установен и арестуван, а откраднатите вещи - върнати. Образувано е досъдебно производство под надзора на прокуратурата.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров