Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ се присъедини към „Cyberhive EUROPE“® – платформата на Европейската организация за киберсигурност (ECSO). В нея има доверени доставчици на услуги от близо 20 европейски страни, сред които и ЦИХ “Тракия”, бенефициент по проекта „Cyber4AllSTAR“, финансиран по програма „Дигитална Европа“ на Европейската комисия и националната програма „ПНИИДИТ“ за научни изследвания и иновации. В платформата „Cyberhive“ могат да бъдат открити най-новите решения за киберсигурност от европейски доставчици. Първата услуга, която ЕЦИХ Тракия промотира в международен план е „Digital Maturity Assessment“  – оценка на дигитална зрялост на предприятията, която служи като отправна точка към останалите специализирани услуги на Хъба в сферата на киберсигурността. В екипа в Пловдив има специалисти по международен бизнес, които да опосредстват връзките между българските малки и средни предприятия от производствения сектор и техните настоящи и бъдещи партньори от останалите страни-членки на ЕС.

Академията Cultart с второ издание. Фондация „Пловдив 2019“ спечели нов европейски проект - Cultart Pro в продължение на международната академия за културен мениджмънт. Бюджетът на проекта е 500 000 лева, а той е най-високо оцененият сред повече от 70 кандидати към програмата Еразъм+, управлявана от Центърa за развитие на човешките ресурси в България. В началото на април международният екип се събра в Италия, за да начертае развитието на академията. Второто издание на Cultart Pro продължава до юли 2025 г. и ще създаде професионална мрежа за обучение заедно с пет други европейски организации в пет страни - България, Австрия, Гърция, Италия и Северна Македония. Фондация „Пловдив 2019“ ще създаде модерен образователен център за събития в ГХГ, „Изложбена зала 2019“, с клонове във Виена, Лече, Скопие и Йоанина в Гърция. В рамките на две години ще се проведат 5 международни стажантски програми и над 120 събития в петте страни.

В Пловдив западното платно на „Кукленско шосе“ между кръстовищата с улиците „Скопие“ и „Индустриална“ е затворено за движение от днес до 31 май, съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Движението на пътни превозни средства ще се извършва двупосочно в източното платно, където ремонтът приключи в предвидения едномесечен срок. Маршрутът на градските автобуси с номера 17 и 24 няма да се променя. Причината за временното ограничение са строително-монтажни работи в изпълнение на поредния етап от рехабилитацията на „Кукленско шосе“ – от ул. „Даме Груев“ до землищната граница на Пловдив. Проектът включва преасфалтиране на пътя, обновяване на тротоарите и подмяна на ВиК мрежата. Средствата са осигурени от бюджета на общината.

Четирима са пострадали при три катастрофи в Смолянско през уикенда, съобщават от полицията. На пътя след разклона на р. Черна, посока Кърджали 52-годишна жена, жител на ардинското село Падина, управлявайки лек автомобил „Форд Фиеста“, на завой е излязла от платното за движение и се ударила в крайпътен скат. При инцидента водачката е ранена, след което е транспонтирана в МБАЛ-Смолян с травма на главата и гърдите, без опасност за живота. На пътя Кричим-Смолян е пострадал и 18-годишен моторист от Пловдив. Управлявайки мотоциклет "Сузуки“, на завой губи контрол над превозното средство и се удря в пътната мантинела. Водачът не пострадал тежко и е откаран за лечение в УМБАЛ "Свети Георги" с травма на крака. На пътя между селата Чокманово и Смилян 45-годишен водач на лек автомобил „Хонда  СРВ“ на завой навлиза в лентата за насрещно движение и се удря в „Опел Астра“, управляван от 55-годишен от село Вишнево. При инцидента са ранени, с контузии в областта на гърдите, водачът и пътничка, пътували в „Опел“-а. На пострадалите е оказана медицинска помощ в МБАЛ-Смолян, след което са освободени за домашно лечение. Направените проби на водачите за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

Мъж наби дете, за да му вземе 10 лева. Случаят е от пазарджишкия кв. „Изток“. На паркинга пред голям хипермаркет неизвестен ударил шамар на 10-годишно момче. След това нападателят отнел от него банкнота от 10 лева и избягал. След сигнал за случилото се било проведено разследване. Скоро органите на реда установили, че автор на посегателството е 45-годишен пазарджиклия. Спрямо мъжа се води бързо производство под надзора на прокуратурата.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров