Драстичен скок на глобите за нарушителите на пътя, поиска вътрешният министър Калин Стоянов след тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха момче и момиче, а други двама са в тежко състояние. Според Калин Стоянов по-често трябва да се прилага и санкцията отнемане на свидетелство за управление на моторно превозно средство. "Виждаме две дървета и мощен автомобил, разцепен на две. Това говори само едно - за изключително висока скорост. Според мен този автомобил се е движел може би с 200 км/ч", каза още Стоянов. До 4-5 месеца камерите на толсистемата ще мерят средна скорост по пътищата, каза още вътрешният министър. Анализ на МВР от последните няколко месеца сочи, че последните тежки пътнотранспортни произшествия са дело на млади шофьори, които са самокатастрофирали, допълни още той.

Катастрофа със сериозни материални щети възникнала снощи в Първомай. След 21 ч. дежурен екип на районното управление бил насочен към сигнал, че на ул. „Христо Смирненски“ лек автомобил „Мерцедес“ излязъл вдясно извън пътя и предизвикал верижен удар с три паркирани коли. Проверката показала, че виновният за произшествието водач е на 26 години, а пробите му за употреба на алкохол и наркотични вещества са отрицателни. На мъжа е съставен акт по Закона за движение по пътищата, а по случая е образувано досъдебно производство.

Над 537 млн. лева са инвестирали до момента в Пловдив и региона членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ). Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги с над 750 магазина и близо 24 000 служители в цялата страна. По данни на сдружението приносът на дружествата към бюджета на общината и региона надвхърля 1,5 млн. лева. Броят на наетите в 120-те им обекти в рамките на Южен централен район надхвърля 2 500 души, включително и в най-голямата складова база у нас. Съвкупният ефект, измерен през създаденото пряко и допълнително вътрешно търсене в българската икономика от дейността на компаниите от модерната търговия през 2022 г., надхвърля 11,8 млрд. лева и отчита ръст от 21%, сочат данните от проучване на Института за пазарна икономика за ролята и социално-икономическия принос на сектора в страната. Преките ефекти от дейността на модерната търговия са оценени на 7,1 млрд. лв., в т.ч. 490 млн. лв. реализирани инвестиции в българската икономика и над 870 млн. лева платени нетни заплати на наетите лица. Работещите в компаниите от модерната търговия се увеличават от почти 48 хил. души през 2020 г. до над 53 хил. души през 2022 г. Възнагражденията в големите вериги магазини нарастват с близо 13% и достигат 1 822 лв. през 2022 г., което е с 56% над средната заплата в сектора и по-висока от средната заплата за всички предприятия в страната.

Регионалната здравна инспекция в Смолян забрани използването за питейни цели на четири водоизточници в региона. Това се случва след взети проби от обществени чешми. Оказало се, че не отговарят на изискванията. Отклонения по микробиологични показатели са установени във водата от Сарелска чешма в Златоград, крайпътна чешма на околовръстниия път на Смолян, чешмата на ул. „Христо Ботев“ в Чепеларе и крайпътна чешма в м. „Билянина вода“ на 11 км от Чепеларе. Отклонения са регистрирани в пробите от с. Кундево и с. Оградна. 

Ветеринари със специализиран автомобил ще ловят бездомни кучета в Пазарджик. Четириногите ще бъдат третирани хуманно, по всички изисквания на закона, съобщи кметът Петър Куленски. Той поясни още, че екипите ще се грижат ежедневно за правилното обезпаразитяване - външно и вътрешно, ваксиниране срещу бяс, кастриране на мъжки и женски кучета и маркиране с чип и ушна марка. 

“Дефиле Вино и гурме” привлече хиляди туристи в Пловдив за десета поредна година, предлагайки богат избор от висококачествени вина и гурме продукти. Събитието привлече 55 участници, включително 43 винопроизводители и 12 производители на храни, разположени в 16 локации в Стария град. В рамките на тридневното събитие бяха реализирани над 60 хил. дегустации. В най-дългото досега Дионисиево шествие участваха десетки пловдивчани и гости на града, включително и кметът на Пловдив. Събитието включваше и различни допълнителни активности. Организаторите от Съвета по туризъм отбелязаха увеличение на броя на чуждестранните посетители на фестивала. “Дефиле вино и гурме 2024” се проведе под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните.

Фотоизложба, посветена на 110-та годишнина от рождението на световния бас Борис Христов се открива днес от 17.30 ч. в Дома на културата в Пловдив. Експозицията е създадена по идея на общината, куратор е известният фотограф и преподавател доц. Никола Лаутлиев. Тя се състои от 44 фотографии, които са резултат от задълбочена издирвателска дейност на доц. Лаутлиев и е осъществена с помощта на Музикално общество „Борис Христов“ - Стара Загора в лицето на Нино Луканов, както и на музикалното общество в София и Владимир Велев. След откриването днес и представянето в Пловдив, фотоизложбата ще гостува в Рим, а след нейното завръщане ще остане експонирана в Дома на културата в Пловдив, който от 2011 година носи името на Борис Христов.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров