Производствени фирми в пловдивския район „Тракия“ трябва да преустановят дейността си, тъй като новият Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив предвижда премахване на производствата в града. Бившите индустриални зони са предназначени за жилищно строителство. Инж. Иван Къндев, управител на фирма в района, алармира днес на брифинг за проблема и изтъкна, че промяната на предназначението на терена е извършена в нарушение на законите. Той е подал жалби до различни институции и събира подписка за частична промяна на ОУП. От Община Пловдив обясниха, че казусът е от предишния мандат и се чака съдът да се произнесе по образуваното дело.

От години Пловдив е пример за етническа толерантност, за добросъседство и разбирателство между всички етноси и религии. Обща отговорност е да съхраним този модел, станал емблема за града ни“. Това заяви кметът Костадин Димитров по време на днешното 10-то издание на инициативата „Кафе на толерантността“. И днес на една маса седнаха представители на различни общности, като символ на приятелство и разбирателство. Сред гостите бяха областният управител Илия Зюмбилев, районният мюфтия Танер Вели, Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, Светлозар Калев от еврейската общност, членове на фондация „Заедно“. „С този ден всяка година казваме, че на Пловдив не му приличат събитията, които се случиха преди 10 години“, заявиха организаторите от Районно мюфтийство - Пловдив и Мюсюлманското настоятелство. Те припомниха, че превърналото се в традиция „Кафе на толерантността“ се провежда всяка година на 14 февруари по повод събитията, свързани с вандалския акт над джамията през 2014 година. „Кафе се пие с приятели. Виждам как думичката „заедно“ я олицетворяваме и изпълваме със съдържание“, допълни кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Две общини в Пазарджишко са сред първите, подписали споразумения за финансиране на инфраструктурни проекти от държавния бюджет. С отпуснатите средства ще бъдат изградени водопропроводни и канализационни съоръжения, ще се обновят квартали и улици. Ще се получи подкрепа и за доизграждане на ВиК мрежата на с. Ивайло, реконструкция на водопровода в с. Величково и за канализацията на с. Мокрище. Предстои и благоустрояване и реновиране на пазарджишките квартали „Ябълките“ и „Широк център“. Ще се направи и основен ремонт на Ивайловско шосе, на ул. “Пловдивска”, на бул. “България”, на улиците “Димчо Дебелянов” и “Александър Батенберг”. Очаква се и подписването на договори за останалите проекти на стойност от още 24 млн. лева или общо 50 млн. лева, които ще отидат за качественото облагородяване на Пазарджик, съобщи кметът Петър Куленски. Кметът на Велинград д-р Костадин Коев пък е подписал споразумения с Регионалното министерство за финансиране на проектирането на инфраструктура за 37 улици във курортното градче.

Смолян ще се сдобие с нов Младежки център. Той ще се помещава в северното крило на изгорялата сграда на Техникума по дървообработване и облекло, която ще бъде напълно преустроена. В младежкото пространство ще има зали за срещи, неформално обучение, култура, изкуство, творчество, спорт и хотелска част. Младежкият център ще се изгради по проект, за който вече е сключен договор на стойност 3 млн. 700 хил. лв., от които по-голамата част от финансирането идва от Плана за възстановяване и устойчивост. Малко над 450 хил. лв. е националното съфинансиране. 

Общо 759 са нарушенията на Закона за движение по пътищата, регистрирани в Пловдив за три дни (9-11 февруари). Около две трети от тях са на водачи, движили се с автомобилите си със скорост над допустимата, за което са издадени 536 електронни фишове. Данните са част от резултатите от проведена поредна специализирана операция за обезпечаване на безопасността на движение и ограничаване на травматизма по пътищата в Пловдивско.   За други нарушения служители от сектор „Пътна полиция“ са наложили още 223 административни санкции под формата на актове и глоби с фиш.  Проверени са общо 902 МПС и пешеходци, а 230 водачи са били тествани за употреба на алкохол и наркотични вещества.

В деня на Св. Валентин хепънинг с призив за отговорна любов се проведе сред възпитаниците на Националното фолклорно училище в Широка лъка. Събитието се организира от Регионалната здравна инспекйция в Смолян. Младежите участваха във викторина с награди и образователна беседа за начините за предпазване от ХИВ и новостите в терапията. Междувременно 300 кондома и брошури се раздават на посетителите в популярни кафенета, магазини и дискотеки в Смолян днес. Целта е да се насърчи безрисковото сексуално поведение и да се напомни, че в здравната инспекция всеки може да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ и други инфекции.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров