Огромната сцена на Франкофоли в Пловдив ще бъде издигната на Гребната база, а не на стадион „Христо Ботев“, както беше предвидено, съобщиха организаторите на събитието. Промяната на мястото в последния момент се налага поради риск съоръженията, необходими за изграждането на сцената и прилежащата обслужваща инфраструктура, в съчетание с високите температури, да увредят тревната настилка на новия стадион. „Няколко дни след Франкофоли, на стадиона трябва да се проведе футболен мач, след като наскоро Ботев Пловдив спечели Купата на България и ще участва на Евротурнирите. Не бихме си позволили да поставим в риск следващото спортно събитие, затова заедно с Община Пловдив и ръководството на стадиона, взехме решение да върнем фестивала на Гребната база“, сподели Христина Спасова, директор на Франкофоли за България. Тази година, концерти на Иво Димчев, Нувел Ваг, Ищар, Dj Willy William и Паров Стелар ще зарадват българските почитатели в първата вечер на фестивала у нас – 21 юни. На 22 юни, събота, на сцената ще се качат Alexis Carlier, Делукс, Барбара Прави, Неж и една от най-успешните танцови групи в Обединеното кралство за последното десетилетие - Рудиментал /Rudimental/.

Община Пазарджик ще трябва да плати глоба от 20 000 лева за боядисаната фасада на Младежкия дом. Това гласи окончателното решение на Административния съд, което потвърждава това на районните магистрати в града. Местната администрация е осъдена да плати и съдебните разноски на Министерството на културата по делото. Зданието, което попада в охранителната зона на комплекс „Турска хигиенна баня“, е боядисано незаконно в различни цветове и форми, което породи огромни полемики в града сред архитекти и граждани.

Трима болни от марсилска треска са лекувани в Инфекциозното отделение на МБАЛ-Пазарджик от началото на годината. 39 са извадените кърлежи само за първите 10 дни на юни. Тази година кърлежите се активираха по-рано заради топлото време и дъждовете. „Пазарджишкият регион е ендемичен за марсилска треска. Кърлежи сваляме, но не се развива заболяването“, обясни началникът на отделението доц. д-р Мария Пишмишева. Другата болест е лаймската борелиоза, но тя не е характерна за Пазарджишка област. Доц. Пишмишева препоръчва свалените кърлежи да се изследват дали са заразени с причинителя на болестта. Тя съветва кърлежите да не се пипат с голи ръце, да не се мачкат и изстискват, а да се премахват с ръкавици. По-добре е да се потърси специализирана помощ.

90-годишен мъж почина, след като е бил блъснат от товарен микробус в Чепеларе. Инцидентът се е случил тази сутрин на паркинг при маневра на заден ход, уточняват от полицията. Възрастният мъж е издъхнал на място. По случая е образувано досъдебно производство. 

Откриха неврeдими загубили се украински туристки край Смолян. За случая съобщиха от полицията в родопския град. Близо три часа е продължила спасителната акция, в която участие взели и пожарникари. Към 19:00 часа на спешния телефон 112 е получен сигнал от две жени, изгубили се в местността "Eлинска река". Незабавно към мястото е изпратен екип, но операцията по спасяването им била усложнена заради скалистата и труднодостъпна гориста местност, както и от смръчаването. Спасителите са намерили туристките към 22:30 часа. Оказало се, че те са майка и дъщеря, гражданки на Република Украйна на 17 и 46 години. Били уплашени и премръзнали, но в добро състояние и не са пострадали, допълват от МВР-Смолян.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров