Непълнолетно момиче се e удавило след падане в напоителен канал, съобщават от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Група деца и техни близки били край пазарджишкото село Црънча. 15-годишно момиче от Ракитово паднало в напоителен канал „Алеко Потока“, който по това време е пълен с бързотечаща вода. Течението лесно повлякло детето по посока на съседното село Паталеница. На мястото пристигнали дежурни полицейски автопатрули и пожарникари. На около километър по течението екипите открили и извадили от канала тялото на удавилото се момиче. Трупът е транспортиран за аутопсия в „Съдебна медицина“ в МБАЛ-Пазарджик. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата.

Измама с източване на електронни карти за верига бензиностанции е разкрита от полицията в Пловдив. Разследването е започнало по сигнал от компания за търговия с течни горива. От май насам техни редовни клиенти били ощетени чрез източване на клубните им карти за ползване на бонус точки при зареждане на автомобил или покупка  на определени стоки. Полицаите установили, че компютърната база данни на дружеството е станала обект на хакерска атака. Нерегламентираният достъп е осъществен от младеж от Софийска област. Потребителските имена с разбитите пароли той предоставил на приятел, който си направил електронни карти през мобилното приложение на търговската верига и започнал да пазарува в обектите й за дребни суми. В Окръжна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство, а като обвиняем е привлечен младежът, хакнал системата на веригата бензиностанции.

Междувременно смолянските полицаи заловиха крадец, отмъкнал дарителска кутия с пари от православен храм. Във вторник е започнато досъдебно производство по жалба за кражбата. В местността на Роженските ливади, край село Соколовци, от незаключен параклис е задигната кутия с около 80 лева в нея. Още същия ден е арестуван злосторникът - 63-годишен мъж от смолянското село Градът.

Със 180 000 лв. създават STEM център в Основно училище  “Пейо Яворов” в девинското село Гьоврен, информира директорът на учебното заведение Ася Имамска. В рамките на проекта, ще бъдат създадени и три високотехнологично свързани класни стаи. “Новият STEM център ще развива умения по "Природни науки", "Зелени технологии и устойчиво развитие" и "Математика и информатика"“, добавя Имамска. ОУ “Пейо Яворов” вече е сред най-добрите учебни заведения в програмата „Екоучилища“. “Вече изложихме заслужената ни награда – Зеления флаг. Пътят към този успех не бе лек, но изгради общност с визия към бъдещето, изискваща отговорно отношение към околната среда”, коментира Имамска.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева