Не се притеснявам от повдигнатото обвинение от прокуратурата, пак ще се кандидатирам за кмет“. Това заяви пред Дарик кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е обвинен от Окръжна прокуратура-Пловдив в длъжностни престъпления, свързани с три обществени поръчки за общи 2,4 милиона лева. Заедно с него, обвиняема е и заместничката му Теодора Денева. „Това е политически удар“, коментира Мараджиев, който е и областен координатор на ГЕРБ в Пловдивско.

===========================

Трендафил Величков също подаде оставка като областен управител на Пазарджик. Той е изпратил заявление до министър-председателя академик Николай Денков, в което е изложил мотивите си. “За повече от 20 години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип. Не считам, че политическите ми разбирания, в които вярвам, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са!“, гласи текстът на Величков. По-нататък той благодари на президента Румен Радев и премиера на служебното правителство Гълъб Донев, допълвайки с думите: “Убеден съм, че заедно с тях, като екип, преведохме успешно страната през вътрешнополитическите и външнополитическите бури и я запазихме мирна, спокойна и демократична" - посочва още Величков. Сутринта заявление за оставка с подобен патос подаде и областният управител на Пловдив Ангел Стоев и още близо 20 губернатори от страната. От Министерския съвет заявиха, че постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно и ще се вземе решение за всяко едно от тях, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

=======================================

След отваряне на европейските програми, община Пловдив е в готовност да кандидатства за закупуването на 20 електрически автобуса за обслужване на градския транспорт. Днес местната управа тества втори такъв рейс, като целта е да се видят качествата му в реална среда. Поръчката за около 40 милиона ще стане чрез създаденото ново общинско дружеството „Екобус“, обясни ресорният зам.-кмет Тодор Чонов.

=================================

Полицейска намеса се е наложила днес преди обяд за прекратяване на масово сбиване в село Калояново. Враждуващите ромски фамилии са от Долна махала и Калояново и се скарали докато чакат на опашка за помощи пред службата за социално подпомагане. Конфликтът е възникнал към 11 часа и веднага натам са насочени екипи от РУ Хисаря и сектор "Специализирани полицейски сили". Боят е прекратен без да има сериозно пострадали. Към момента се установяват инициаторите.

=======================================

Кириякос Георгиу е новият старши треньор на "Родопа" (Смолян). Днес той бе официално представен от кмета на града Николай Мелемов, който е и президент на тима, заедно с Валентин Кюлхански - вицепрезидент на клуба. Георгиу ще води отбора от Смолян през настоящия сезон в "Трета лига" - Югоизточна група. Той заменя на поста Звезделин Чаушев, който пое зелено-белите през пролетта с идеята да завърши сезона след напускането на Юлиян Сюрджиев. За последно Кириякос Георгиу е бил старши треньор на "Оборище" (Панагюрище). Георгиу е бил и наставник в школата на "Локомотив" (Пловдив), където е и помощник-треньор и анализатор на Бруно Акрапувич, когато тимът печели две купи на България и една Супер купа. За 3-ти юли е насрочена и първата тренировка на "Родопа" за новия сезон.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев