Над 6 млн. тона е очакваната реколта от пшеница за 2024 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов, който даде старт на жътвената кампания в рамките на инициативата „Хляб на мира“ край близкото до Пловдив село Златитрап. Той уточни, че по предварителни данни прогнозното производство ще бъде между 6,1 - 6,3 млн. тона за пшеницата и над 800 хил. тона за ечемика. „Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Благоприятните климатични условия към момента ни дават увереност, че качеството на реколтата ще е на високо ниво“, категоричен бе той. По думите му, не се очаква скок на цената на хляба на база очакваните добиви, които ще бъдат по над 500 кг/дка. Тахов поясни, че в складовете за съхранение на зърно в страната има свободен обем от около 80%, така че няма да има притеснения по прибирането на новата реколта. Земеделският министър съобщи, че към момента са подадени 42 хил. заявления в кампанията по директни плащания. „От тях около 38 хил. са за площи, с общ размер около 3 млн. хектара. Очакванията ни са за 3.6 млн. хка, а крайният срок за подаване на заявленията е 30 юни“, припомни министър д-р Георги Тахов.

Бойко Борисов, който бе водач на листата в Пловдив, не успя да спечели повече гласове за партията си на изминалите избори 2 в 1. За кандидатите на ГЕРБ са гласували 11 656 избиратели по-малко, отколкото за настоящия кмет на града Костадин Димитров. На 29 октомври миналата година, той спечели местните избори с гласовете на над 37 000 пловдивчани и според анализатори, мнозинството от избирателите тогава са дали своя глас за личността Костадин Димитров. На вота за парламентарните избори на 9 юни за листата на ГЕРБ гласуваха близо 25 400 симпатизанти. В сравнение с парламентарните избори през 2023 г. партията на Бойко Борисов намалява подкрепата си с над 5500 гласа в града и с над 9000 в Пловдивска област.

Партия “Величие” ще има депутат от Смолян, въпреки че има само 903 гласа. Кристиян Карабельов е водач на листата в региона на седмата партия, която влиза в 50-ото Народно събрание и бе изненадата на изборите. С два мандата от региона е отново ДПС. Досегашните народни представители Хайри Садъков и инж. Анджей Джандев са на първите две места в листата. В случая обаче, третият в листата инж. Николай Юруков изпреварва с преференции Джандев и по казуса предстои развитие, макар, че трябва да се има и предвид дисциплината в ДПС. И  двете политически формации вкарват по един депутат, благодарение на метода на най-големия остатък, известен още като  Хеър-Ниймайер. ГЕРБ-СДС ще имат отново един мандат, като водач на листата им е досегашният народен представител д-р Красимир Събев. Окончателните имена на новите народни представители ще станат ясни до неделя, но мандатите се запазват. 

ГЕРБ-СДС най-вероятно ще има трима народни представители от Пазарджишко в следващия състав на Народното събрание, сочат прогнозите за разпределението на мандатите след излизането на окончателните резултати от изборите на 9 юни. ДПС ще има двама депутати, по един ще бъдат от „Възраждане“, ПП-ДБ и БСП. Мандатът на „Има такъв народ“ е под въпрос, а ако партията го получи, той ще бъде за сметка на третия за ГЕРБ. Бъдещите депутати от партията на Борисов ще бъдат водачката на листата Екатерина Захариева, бившият областен управител Стефан Мирев, който отново е шампион по преференции, както и юристката Дафинка Семерджиева, за която също има висок брой предпочитания. Нейното място в бъдещото НС обаче засега е под въпрос. Лидери по резултати от ДПС са водачката на листата Искра Михайлова и Небие Кабак от Сърница, която беше народен представители и в предходния мандат. Ако Михайлова избере да бъде евродепутат, на нейно място ще влезе Осман Мурадов. Представителят на региона от „Възраждане“ ще бъде Стоян Таслаков, който оглавяваше листата с местни кандидати. Първият в ​списъка на ПП-ДБ Ивайло Шотев пък вероятно ще представлява 13-и МИР в 50-ото Народно събрание. Спорно е кой ще бъде представителят на БСП. Партиите „Величие“ и МЕЧ не събраха достатъчно гласове и не успяха да вземат мандати в Пазарджишко.

Втората си самостоятелна изложба представи преди дни в Пловдив 34-годишният художник Васко Георгиев - VASKOART. Не случайно тя носи заглавието „ATTRACT“ (ПРИВЛИЧАНЕ), казва авторът, и допълва, че „привличането“ е към нас хората и към природата. В пространството на Малката базилика в града на тепетата са подредени платната на твореца с трудна съдба. Картините разкриват човешки образи, а под звуците на талантливата пианистка Биляна Динкова и прочутия цигулар Мичо Димитров, дошлите на откриването на експозицията се насладиха напълно от творбите на Васко Георгиев. След 14-годишна пауза, той има надеждата, че няма да остане незабелязан за почитателите на изобразителното изкуство. „Имам нужда да разкажа кой съм и какво съм постигнал до момента. Искам да споделя с хората лични моменти, които са оставали скрити за онези, които ме познават“, каза на откриването на изложбата Васко Георгиев. Експозицията "Attract" може да се види до 13 юни.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров