Министерството на образованието сезира прокуратурата за случая в пловдивското училище „Найден Геров“, където са писани оценки на починала ученичка. Цялостната проверка е открила сериозни нарушения. 11 учители са въвеждали оценки на момичето в електронния дневник, загубило живота си при трагичен инцидент. Също така 14 педагогически специалисти не са вписвали отсъствия, въпреки липсата на ученичката още от началото на учебната година. В хода на проверката на МОН са констатирани и други нарушения. Отсъствията на ученици не са въвеждани регулярно от учителите по отделните учебни предмети, а на определени дати от класния ръководител. Освен това има дни, в които те са отсъствали, но са получавали текущи оценки. Установена е също липса на документи за извиняване на отсъствията. От РУО-Пловдив са дали предписания на директора на СУ „Найден Геров“ да осъществява системен контрол. От министерството съобщиха, че ще има изненадващи проверки в училищата в цялата страна.

====================================

Полиция проверява всички автомобили на магистрала „Тракия“. Тече акция по метода „широкообхватен контрол” с участието на служители от няколко държавни институции в Пазарджишко. Действията са в района на 69-ти километър в посока за София. Извършват се проверки на водачи на леки, лекотоварни, товарни и специализирани автомобили, както и на техните товари. Служителите проверяват за употреба на алкохол, наркотични вещества, правоспособност и техническа изправност на автомобилите.

=======================================

С голяма ретроспекция, обхващаща 45-годишната му творческа дейност, известният плакатист Костадин Отонов ще отбележи своя 75-ти юбилей. Неговата изложба „Отонов. Графичен дизайн“ ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа в Зала „2019“ в Пловдив. Костадин Отонов живее в Пловдив и работи основно в областта на приложната графика и пространственото оформление. Той е участвал във всички окръжни изложби от 1977 до 1995 г. Участва със свои творби в Международни изложби в Унгария, Куба, Полша, Сирия, Чехия, Германия, Япония, Франция, САЩ, Румъния, Мексико и др., като и има плакати в частни колекции у нас и в чужбина. Носител е на десетки награди, известен е и като куратор на многобройни изложби в Пловдив и страната. Експозицията „Отонов. Графичен дизайн“ може да бъде разгледана до 29 октомври. Входът е свободен.

=================================

Работилница за рибари отвори врати в Девин. В нея младежи ще бъдат обучавани в направата на изкуствени примамки за различни видове риба. Работилницата се намира в сградата на Ловно-рибарското дружество в родопския град. По време на обученията младежите ще се запознаят с основните машини, инструменти и материали, необходими за направата на риболовните принадлежности и видовете ремонти за тях. Част от програмата ще бъде и направи си сам – с инструкции стъпка по стъпка, практическа работа на терен. Ще се създаде и мултимедийно помагало за популяризиране на въдичарския риболов, което ще предоставя достъпна информация за риболовните принадлежности.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров