Новата партия „Величие“ събра в Пловдив повече гласове от БСП. Това сочат данните от 100% обработени протоколи в 16-та РИК. Така, водената от полк. Николай Марков политическа формация, се нарежда на пето място в града на тепетата с 6.62%. Социалистите имат 5,99%, а ДПС - 4,01%. Под чертата е МЕЧ с 3.83%. Иначе първенци са ГЕРБ-СДС. За тях са гласували 25 385 пловдивчани, формирайки 27.22% от вота. ПП-ДБ имат 19.14%, а "Възраждане" са трети с 15.78%. На четвърто място се нарежда ИТН със 7.14%. Не така стоят нещата с предпочитанията на хората, извън областния град Пловдив. В 17-те общини от региона гласоподавателите са поставили на второ място "Възраждане", с разлика от 4029 гласа пред ПП-ДБ. „Немалко са сгрешените протоколи“, потвърди пред Дарик Калоян Сухоруков - председател на 16-та РИК.

В Смолян ДПС са първа политическа сила след изборите в неделя. Така те изместват ГЕРБ-СДС на второ място с почти 4% разлика между двете формации. В Пазарджик обработката на протоколите върви бавно, като при обработени 63.76%, ГЕРБ-СДС са на първа позиция, но ДПС има вероятност да ги измести от нея при крайните резултати, ако надхвърли разликата от 1565 гласа.

Строят нов китайски завод за автомобилни части край Пловдив. Заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи днес сертификат „клас А“ на „ЗиЕс Юръп“ ООД за проекта. Размерът на инвестицията е близо 19 млн. лв. и се предвижда да бъдат открити 100 нови работни места. Проектът е за изграждане на нов високотехнологичен завод в Тракия икономическа зона край Пловдив за производство на алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия. „Този проект е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения“, заяви зам.-министър Якимов. По думите му, министерството работи активно за подобряването на бизнес климата в страната, като това се отразява благоприятно и на заетите в различните сектори. Зам.-министър Якимов допълни, че от началото на годината са издадени 10 сертификатa за над 78 млн. лв., които ще открият близо 400 нови работни места в Перник, Русе, Пловдив, Балчик и София. На церемонията край Пловдив присъстваха още Н. Пр. г-жа Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България, кметове на общини, представители на местния бизнес, изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев и др.

Солидно почерпен с алкохол шофьор предизвика катастрофа на главната улица в пазарджишкото село Лозен. Униформените установили, че 52-годишен жител на гр. Септември е загубил управление над джип «Киа». Возилото са блъснало последователно в паркирани отдясно на пътя две леки коли, след това се озовало във витрините на хранителен магазин. За радост при инцидента не са пострадали намиращите се наблизо граждани. Пътните полицаи тествали водачът с дрегер, който отчел над 3 промила концентрация на алкохол в издишания въздух. Мъжът е арестуван за 24 часа.

Задържан е водач, дрифтирал на  кръстовището между улиците „Петър Берон“ и „Станевска“ в Смолян. След подаден сигнал от граждани, нарушителят е установен. Той е 22-годишен смолянчанин, управлявал лек автомобил „БМВ 320“. Наложени са му административно-наказателни мерки. Издадена е заповед за принудително спиране от движение на моторното превозно средство за 1 месец и му е съставен акт за нарушение, за което законът предвижда глоба от 3000 лева и 1 година лишаване от правоуправление.

Асеновградският плаж отвори врати за летния сезон, като днес привлече ранни посетители, търсещи облекчение от жегата. Официалното откриване бе отбелязано с водосвет, отслужен от отец Милен, с молитва за здравето и благоденствието на всички посетители и персонала. Заместник-кметът на община Асеновград, инж. Петър Петров, бе специален гост на събитието и изрази надеждата си за успешен сезон с много слънчеви дни. Той подчерта, че общинският плувен комплекс на Асеновград е едно от най-приятните места в града, предлагащо възможности за отдих и забавление. Петров изрази увереността си, че басейнът ще привлече стотици посетители и ще стане център на спортен дух и релаксация през лятото.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров