Председателят на Общинската избирателна комисия през 2015 г. Деница Чингарова трябва да получи статут на защитен свидетел, за да не ѝ се случи нещо. Това заяви днес съпредседателят на ВМРО Александър Сиди след като адв. Чингарова написа на стената си във Фейсбук, че е фалшифицирала изборите в полза на Иван Тотев и кметовете на пловдивските райони „Тракия“ и „Западен“ - Костадин Димитров и Димитър Колев. На изборите тогава кандидатът на ВМРО - Славчо Атанасов, загуби балотажа с разлика от малко над 1400 гласа. Сиди призова властите незабавно да поставят под охрана бившия председател на ОИК-Пловдив. Той настоя Чингарова, която е бивш кадър на ГЕРБ,  да бъде разпитана веднага за механизмите на манипулация и фалшификация на резултатите от изборите за кмет. Според Александър Сиди Чингарова е проговорила сега, защото знае, че не се пазят нито бюлетините, нито протоколите от преди 8 години. Александър Сиди определи закъснялото признание „като апогей на наглостта на една политическа формация, която години наред чрез изборни манипулации успяваше да се домогне до местна и национална власт“. Той обяви, че за предстоящата кметска надпревара местната организация на ВМРО още не е определила кандидат за стола на градоначалник на Пловдив.

=================================

Проблемът с варненските акции в Пловдивския панаир е на Пловдив и  те имаха възможност да го решат многократно през последните години, заяви кметът на морския град Иван Портних. „Корнелия Нинова като зам.-министър продаде Пловдивския панаир на Гергов Гергов. Винаги сме казвали, че сме готови да разменим акциите в Панаира за средства, с които да си оправим Дупката. През последните 5 години обаче никой не си мръдна пръста. Лично казах на кмета на Пловдив и на Общинския им съвет - съберете се, вземете решение и изтеглете кредит от 16 млн. лв. - колкото е оценката на акциите, като е толкова важно за Пловдив”. По повод разпространената информация от варненския депутат от „ПП - ДБ“ Стела Николова за образувано от прокуратурата досъдебно производство срещу него заради акциите на Панаира Портних заяви, че през последните три години в общината са извършени над 120 проверки от всякакво естество. „Чудесно е, че Николова е сезирала прокуратурата, тя сезира всеки ден. Тази дама нонстоп задава бомбастични въпроси”, допълни Портних.

====================================

Разследват смъртта на 13-годишно момче от Пловдив, открито мъртво в дома си. Сигналът за трагедията е подаден на тел. 112 в 15.30 часа вчера. Екипите на полицията и Спешна помощ, пристигнали на място, не са установили данни за насилие. Назначена е съдебномедицинска експертиза, която ще установи причините за смъртта на детето. Досъдебното производство е по чл. 127, ал. 1 от Наказателния кодекс за склоняване към самоубийство.

==================================

Пазарджишкото село Калугерово стана първото село в България с поставен на публично място дефибрилатор, който в спешни случаи може да спаси живот. До момента такива устройства има на обществени места само в няколко големи областни града у нас. Апаратът е дарен от д-р Борис Манев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик. Уредът е монтиран в преддверието на офис, където има денонощна охрана. Независимо дали изпълнявате служебните си задължения или сте случаен свидетел на инцидент, чрез автоматичния дефибрилатор в рамките на 3-4 минути може да се увеличи възможността за оцеляване на пострадалия с повече от 50%, каза д-р Манев при предаването на дарението. В редица западни държави поставянето на автоматични дефибрилатори на обществени места е утвърдена практика. Имат собствен софтуер, базиран на изкуствен интелект, който прави анализ на сърдечната дейност на пациента. У нас тази практика едва сега започва да набира скорост.

====================================

Нови 16 нападения на мечки върху домашни животни и селскостопанско имущество са регистрирани през април от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолянско. Половината от нападенията са в селата около Смолян - Могилица, Буката и Левочево. В банското село Сливка има 4 нападения, а в Две тополи - едно. Има засечени нападения в селата Печинско и Аламовци в общ. Златоград, и в девинските села Триград и Гьоврен. Пострадалите животни са предимно телета, крави, овце и пчелини. Стопаните ще бъдат обезщетени.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров