Концесията на Пешеходния мост на река Марица и възможности общината да възстанови правото си на ползване обсъдиха на среща днес изпълнителният директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов и кметът на Пловдив Костадин Димитров. Това е само първа стъпка от един дълъг, но важен процес градът отново да се обърне към реката“, заяви кметът. Илия Караниколов увери, че ББР е готова на диалог с община Пловдив за бъдещето на концесията на Пешеходния мост. Българската банка за развитие е придобила правата на концесионера „Търговски център Марица“ ЕООД. Концесионният договор е подписан през 2001 г. и изтича през 2035 г.

==================================

Нова схема за сметоизвозване ще бъде въведена в пловдивския кв. Столипиново, заради големите количества боклук там. На междинни депа ще бъдат събирани отпадъците, докато камионите ги извозят до сметището в Шишманци, разясни в интервю за Дарик радио новият кмет на район „Източен“ Емил Русинов. Освен това, ще се засили видеонаблюдението, за да се предотврати създаването на нерегламентирани сметища в района. Ще бъдат увеличени и контейнерите за отпадъци, добави новият кмет на район „Източен“ Емил Русинов.

======================================

Община Пазарджик открива днес коледен базар за всички граждани и гости на града. Тази вечер от 18:00 часа е и тържественото запалване на коледната елха. На Коледния базар на Пазарджик хората ще се насладят на разнообразна програма в седмиците преди Рождество Христово. Освен коледни лакомства, всеки ден ще има песни, театрални и танцови представления. От общината са предвидили и специално място, на което ще могат да бъдат подкрепени различни благотворителни инициативи от целия град. “Коледните празници са време за сплотеност, солидарност и подкрепа, която можем да реализираме заедно. Приканвам всички да подпомогнат и многото съдби, които имат нужда от нашата помощ” - коментира кметът на Пазарджик Петър Куленски.

„Коледа си ти“ е наречена най-новата инициатива на пазарджишкия учител, блогър и писател Илия Михайлов, известен с многобройните си благотворителни кампании. С ученици от неговия Клуб по творческо писане „Литературности“ при СУ „Георги Брегов“ в Пазарджик са подготвили адиокнига, която ще бъде подарена на незрящите хора в България.Осмокласници записаха откъс от любимо литературно произведение. Аз записах своя разказ „Цялата истина за Дядо Коледа“ - разказва учителят. Към каузата се присъединяват известни български актьори, журналисти, музиканти и обществени личности. На Коледа (25 декември), цялата компилация ще бъде публикувана в социалните мрежи, за да бъде достъпна за хората, които проявяват интерес и биха желали да я чуят.

==============================

Ученици от училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Смолян се включиха в инициативата за безопасно поведение на пътя - „Посланията на снежинката”. Фокусът е насочен към водачите на моторни превозни средства и на всички участници в движението за засилване бдителността при зимни условия. Ученици от I до IV клас изработиха красиви бели снежинки, олицетворяващи крехкостта на човешкия живот. А посланията върху тях „призовават“ към безопасно поведение на пътя. Учениците ги поставиха върху стъклата на паркирани автомобили и раздаваха на пешеходци в Смолян.

====================================

Деца танцуват в подкрепа на тежко болна жена. 42-годишната Мария Атанасова е майка на две деца и се бори с рака, като за лечение в Турция са нужни над 200 хил. лв., а сумата е непосилна за семейството. Голямото благотворително събитие ще се състои тази неделя от 16 ч. в зала С.И.²Л.А. в Пловдив. Деца от спортната академия към Младежкия център ще представят танцов спектакъл под ръководството на треньорите от Nina Sport Academy. В каузата се включват и ученици от пловдивските училища "Душо Хаджидеков",  "П.Р.Славейков", "Екзарх Антим I-ви", "Св. Константин Кирил Философ", "Драган Манчов" и "Захари Стоянов". В спектакъла ще участват и атрактивните 5-годишни танцьори от академията. Всеки, който иска, може да се включи в благотворителната кауза по време на събитието или на обявената банкова сметка, която може да видите на сайта ни darik.bg. Входът е свободен!

====================================

„Родопа“(Смолян) си подсигури първото ново попълнение за новия сезон. Юношата на “Лудогорец”(Разград) Денис Кехайов ще заиграе през пролетта за “зелено-белите”, информира старши треньорът на тима Данаил Бачков. Кехайов е роден през 2005 година. Той е атакуващ футболист и е родом от Златоград. „Продължаваме с работата по селекцията, като идеята е да търсим футболисти, предимно от региона”, добави Бачков. На този етап няма напуснали футболисти от тима на “Родопа”. Началото на подготовката на отбора за новия сезон на “Трета лига” - Югоизточна група ще стартира на 8 януари в Смолян.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова, Искра Койчва и Петър Тодоров