Районният съд в Пловдив решава днес дали да остави за постоянно в ареста тримата задържани инфлуенсъри. Популярните в социалните мрежи като Чеченеца, Тошо Куката и Емили с тротинетката, бяха арестувани след разпространението на скандалното видео, на което тримата водят на въже като куче 20-годишно момче със специални потребности. Прокуратурата настоява за постоянен арест. Ако бъдат признати за виновни, ги грози затвор до 5 години. Пред медиите Тошо Куката отново заяви, че момчето ги е молило да бъде снимано, за да стане известно.

Липсата на кризисни центрове, кратките срокове за подаване на молби за защита и изискванията за твърде много конкретика са част от нещата, които трябва да се променят в Закона за защита от домашното насилие. Това коментираха пред Дарик радио Илиана Балабанова, председател на Българската платформа към Европейско женско лоби и адвокат Милена Кадиева - управител на фондация "Да". Необходим е механизъм, по който всички институции - медицински служби, полиция, съд, община, НПО, медии, училище - при сигнал за домашно насилие да работят заедно, възможно най-бързо. На всеки десет сигнала, един стига до съд, а на ден има около 100 сигнала.

==================================

Започна реконструкцията и разширението на Голямоконарско шосе в Пловдив. Транспортната артерия е една от най – големите индустриални зони в града, свързаща го и с автомагистрала „Тракия“. С изпълнение на реконструкцията ще се подобри транспортното обслужване, ще бъде изградена и велоалея, която ще свързва с индустриалната зона и града. Ще се засадят 400 нови дървесни вида, като 90% от тях ще са чинари. От фирмата - изпълнител увериха кмета Здравко Димитров, който направи първата копка, че обектът ще бъде завършен предсрочно до края на годината, а не в предвидените 650 дни. 

==================================

С концерт – спектакъла „Цветни щрихи от България“ пловдивският ансамбъл „Тракия“ ще зарадва своята публика в навечерието на Великденските празници. От 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ансамбълът ще се потопи в магията на фолклора от различните етнографски области. „Цветни щрихи от България“ ще преминат през мистиката на Странджа планина, закачливите добруджански и северняшки картини, тежките пирински танци.

===================================

Тазгодишното издание на Младежкия театрален фестивал “Океан от любов“ ще се проведе от днес до 10 април в Пазарджик, съобщават организаторите. Домакин на събитието е Младежкият дом в града. Творчески екипи от 7 града представят продукцията си в рамките на културния форум. Това са Пазарджик, София, Банкя, Варна, Сливен, Раковски и Перник. На кръгли маси младите творци ще могат да коментират конструктивно спектаклите с експерти. Участниците във фестивала ще имат възможността да се включат и в театрално ателие по пластика с водещ ментор Вера Молова. Фестивалът се открива днес от 17:00 часа с изложба плакати.

==================================

Mолебен за здраве на медицинските работници и Панихида за починалите им колеги в Смолян отслужи свещеник Иван Марински в храм „Св. Висарион Смоленски“. Отец Марински поздрави здравните работници, пожела Бог да ги закриля и помага, и ги призова да работят за благото на хората.

======================================

За втора поредна година в Пампорово се организира ски спускане по бански. Събитието ще се проведе утре от 13 часа, информира организаторът Станислав Вангелов. От „Пампорово“ АД  ще осигурят безплатно изкачване с лифт от „Студенец“ до кула „Снежанка“ за участниците, които са само с бански. В мероприятието могат да се включат всички желаещи и не е нужна предварителна регистрация.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев