Община Пловдив осигурява безплатен транспорт в изборния ден за хора с трайни увреждания. До 17.00 часа на 09.06.2024 г. за улеснение на гласуването, избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването, могат да подават заявки за транспортиране от дома им до избирателната секция и обратно. Заявките се приемат на телефони: 032/962 478 и 0887 484 884. В сградите с повече от един етаж, в които има избирателни секции, са определени секции на първия етаж, които са подходящи за гласуване на трудноподвижни хора.

В 73 секции от общо 270 в Смолянско има замяна на членове, председатели и зам. - председатели. Това стана ясно от публикуваните решения на Районната избирателна комисия в родопския град. Замяната на хора в комисиите е стартирала на 29 май, а последните публикувани са от днес, като се очаква този процес да продължи дори и в деня на изборите. Най-много промени има в секции на територията на община Смолян - 29. 2021 души са ангажирани в секционните комисии в региона, съобщи пред Дарик председателят на РИК-Смолян Таня Светлинова. Заменените на този етап са 110 човека.

България е важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното е да продължим да бъдем като едно семейство, и в ЕС, и в НАТО“. Това заяви посланикът на Чехия у нас Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и ученици.  По думите му, проблемите на хората по света са различни, но в момента има един основен - в Европа и в световен мащаб – войната срещу Украйна и агресивното нападение на Русия срещу нея. „Това е  война, която в Европа не се е случвала повече от 60 години и е събитие, с което младите хора трябва да се съобразяват. Ето защо ние трябва да сме заедно, и ако младите хора трябваше да решават, най-вероятно нямаше да има война“, заяви Мирослав Томан.

Общо 148 са подадените заявления за прием в първи клас за новата учебна година в училищата в Панагюрище, съобщават от средногорската община. Всички деца са класирани по първо желание на първо класиране. Крайната дата за записване е утре, 7 юни. Директорите утвърждават списъците с приетите ученици по паралелки до 16 септември.

Задържаха 40-годишен мъж за домашно насилие в Смолян. Мъжът тормозил майка си, съобщават от полицията. Срещу него е започнато бързо производство за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. Родопчанинът в явно нетрезво състояние е отишъл пред дома на майка си и отправял закани и заплахи, че ще разбие входната врата на жилището. При извършена проба за алкохол, дрегерът отчел 2.43 промила. Нарушителят е задържан за 24 часа. 

Друг 56-годишен агресивен мъж от село Елховец отнесе глоба от 450 лв. за дребно хулиганство. Тя му е наложена от Районен съд – Мадан. Пред денонощен магазин в Рудозем, мъжът след употреба на алкохол, е ругал и обиждал своя позната. Налетял ѝ на бой, удряйки я с юмруци в лицето.

Пиян и неправоспособен водач заловиха полицаи в село Белозем. Униформените спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“. Установено било, че зад волана е мъж без книжка, а тестът му с дрегер отчел наличие на над 2 промила алкохол. Нарушителят отказал да даде кръвна проба за химически анализ. Задържан е за едно денонощие в полицейския арест, образувано е бързо производство.

Жителка на Сопот бе задържана за вандалска проява. Тя умишлено повредила входна врата на жилищен блок в града. Малко след получения сигнал служителите на реда влезли в дирите на извършителката и тя била отведена за 24 часа в ареста на РУ-Карлово.

Млад мъж, направил опит за кражба от магазин в Пазарджик, е задържан в полицията и спрямо него се води бързо производство. 22-годишният жител на с. Триводици влязъл в търговския обект, приближил се внимателно към касата, но точно когато бръкнал в нея за пари, бил засечен от служители на магазина. Задигайки банкнота от 100 лева, той хукнал да бяга, но късметът му изневерил - бил застигнат и заловен от тях. След подадения сигнал, дошлите на мястото полицаи го арестували.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров