Среща с превозвачите за обсъждане на проблемите в градския транспорт на Пловдив ще проведе тази седмица новият заместник-кмет в ресора Савина Петкова. Това съобщи самата тя пред държавното радио. „Транспортът в пиковите часове - сутрин рано, по обед и късно вечер, е недостатъчен, а изпълнението на курсовете и разписанията ще бъде подложено на строг контрол“, изтъкна Савина Петкова. Тя ще предложи на превозвачите да не се ползват малки автобуси. С фирмите Петкова ще обсъди и липсата на достатъчно персонал и голямото текучество на кадрите, заети в градския транспорт. Зам.-кметът уточни, че до лятото ще бъде въведена новата система за електронно таксуване, която ще даде ясна представа за натовареността на рейсовете и дали ще е необходима промяна в транспортната схема и евентуално повишение на цената на билета.

Предвиденото за днес затваряне на част от ул. „Солунска“ в Пловдив заради изграждането на Южния обходен колектор е отложено. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е, че фирмата, която изпълнява тази част от проекта на ВиК-Пловдив не е поставила необходимата сигнализация. Поет е ангажимент това да стане утре до 14 часа. Едва след като бъдат изпълнени всички предписания за безопасност, пътната отсечка ще бъде затворена, уточниха от общината.

Голямо дарение от Швейцария получи МБАЛ-Пазарджик, а заслугата за него е на проф. д-р Валентин Джонов, който е директор на Института по анатомия към Университета в Берн. Болницата получи 62 болнични реанимационни легла с матраци за тях, 1 хидравлична носилка, 21 масички за хранене на лежащо болни, 1 стол за инвалиди, както и 123 840 медицински маски. Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов изпрати благодарствено писмо до дарителя за предоставената помощ. „За пореден път показвате, че имате голямо и добро сърце. Продължавайте да бъдете пример за всички с добрите си дела!“, пише в писмото д-р Темнилов. Той отправи и покана към проф. Джонов да посети лечебното заведение. От дълги години проф. д-р Валентин Джонов живее в Швейцария и освен с научна дейност се занимава и с благотворителност. Със своите дарения оказва подкрепа на редица лечебни заведения в страната.

5 сигнала за нападение от мечка върху домашни животни и имущество са проверили от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян през февруари. По едно нападение е имало в селата Кокорци и Турян, а три - в с. Могилица. При проверките е установено, че четири от щетите са нанесени наистина от мечка, а за тази в рудоземското с. Кокорци, комисията смята, че е дело на друг хищник. Инспектори от РИОСВ - Смолян са се отзовали и на сигнал за присъствие на кафява мечка и в землището на с. Левочево. Високите температури оставиха будни мечките в региона през цялата зима.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров