Развитието на туризма в Пловдив се възстановява до нивата от 2019 г., което се доказва от броя на туристите и нощувките в града. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев. Войните в Украйна и Близкия Изток ограничават пътуванията на хората, но според него, времената са и предизвикателство за тези, които търсят свежи преживявания.
От 10 до 12 май в Пловдив ще се проведе Дефиле „Вино и гурме“,  което се организира от Съвет по туризъм - Пловдив. Събитието е и част от Националния туристически календар. През изминалите години фестивалът, който се радва на рекорден брой участници и посетители, бе представен и на най-големите туристически борси в Европа.

Деца и младежи боядисаха близо 2700 яйца, които ще бъдат дарени на възрастни от социалните домове. Събитието е част от благотворителната инициатива „Великден за всеки“, организирана от Областната структура на БЧК в Пазарджик. Изписването на яйцата стана на площад „Съединение“ пред местната дирекция на полицията. В акцията се включиха общинските червенокръстки дружества и екипи от детските градини “Пролет”, „Юрий Гагарин” и „Слънчо“. С дарения на козунаци пък са се включили фирми от Пазарджишко. Традиционно боядисване на великденски яйца организира днес и църковното настоятелство на най-големия храм в Пазарджик - „Свето Успение Богородично“. Яйцата и от двете акции ще бъдат занесени на хората от двата дома за възрастни в Пазарджик и село Главиница.

В навечерието на най-светлите християнски празници, Доброволно формирование "Пловдив 112" отправя зов за помощ към всички хора с големи сърца. Ицко е на седем и е диагностициран с детски аутизъм, който е придобит след боледуване. Това му пречи да има нормално детство и да общува и говори като другите деца. Бащата на Ицко е един от доброволците, който винаги се е отзовавал и е помагал многократно на хора в нужда. Лекарите в България дават надежда, че Ицко може да се развива нормално след вливания на стволови клетки и екзозоми. След първото от 4 вливания, Ицко се е повлиял положително, което дава надежда за ефективността на лечението. Семейството обаче няма нужните пари, за да завърши курса на лечение. Затова от "Пловдив 112" се обръщат с апел за помощ, за събирането на 30 000 лв. Всички, готови да протегнат ръка, могат да го сторят чрез банков превод по дарителската сметка, която е публикувана в сайта ни darik.bg, както и във Фейсбук страницата на Доброволно формирование "Пловдив 112".

75-годишна жена е в Смолянската болница с изгаряния след пожар, предизвикан от гръмнала газова бутилка. Пенсионерката е със сериозни изгаряния по ръцете и главата. Инцидентът е станал в къща в маданското село Боровина. Огънят и ударната вълна от взрива са унищожили прозорци, домашно имущество и мебели. Сградата е спасена, уточняват от пожарната.

Междувременно от 26 април до днес огнеборци от Чепеларе са се отзовали на десетки сигнали за подпалени контейнери за смет на територията на града. Последното запалване е от снощи - на ул. „Беломорска“, срещу сградата на община Чепеларе. След извършените оперативни действия от полицията, са заловени извършителите - двама младежи на 21 и 30 години, местни жители. В процес на изясняване е съпричастността им към предходните палежи. Работата по случая продължава.

„Родопа” (Смолян) посреща днес лидера в “Трета лига” - Югоизточна група “Спартак” (Пловдив). Двубоят е от 18:00 часа на Стадион "Септември".Готвим се за сериозен мач, срещу първия в групата. Ще се опитаме да ги затрудним и ако можем да спечелим мача ще е най-добре”, коментира старши треньорът на “Родопа” Данаил Бачков. Двубоят има и по-особен заряд, тъй като Бачков бе наставник през миналата година на “Спартак” и има големи заслуги за изграждането на тима през последните години. Продължават кадровите проблеми в тима от Смолян и до последния момент пред наставника ще има няколко въпросителни за състава, с който ще излезе на терена. Срещата е важна и за “Спартак”, тъй като те водят битка за промоция в професионалния  футбол. Тимът от Пловдив е на първо място в групата с актив от 80 точки. До края на сезона остават само 7 кръга. 

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Пертър Тодоров