От сто проектни предложения за подобряване на обществената среда и социалната инфраструктура по програма „Красива България“ (ПКБ) само един е подаден от Пловдив, показва официална справка на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), изпратена до Дарик радио. Той е на обща стойност близо 150 000 лв. и е за ремонт на два корпуса на Професионалната гимназия по транспорт „Гоце Делчев“. От общините в областта за средства по програмата са кандидатствали общо 7 проекта, като два са от Асеновград - за осигуряване на достъпна среда в училище „Св. Княз Борис I“ и за обновяване на сграда на ПГ „Св. Патриарх Евтимий“. Пари по програмата очакват и от професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово, читалище в община Калояново и за общински сгради в Садово и Стамболийски. Общо 81 общини от цялата страна са подали свои проекти за тази година. Проектите са на обща стойност близо 22 млн. лв., като те все още са в процес на проверка за допустимост и оценка, уточняват от министерството.

Община Доспат ще инсталира интелигентна система за управление на уличното осветление, което ще е с нови светодиодни осветители. Обновяването на лампите е в рамките на проект, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. Остарелите и амортизирани крушки ще бъдат заменени с нови модерни осветителни тела в Доспат и селата Барутин, Бръщен, Змеица, Късак, Любча, Црънча и Чавдар.  Монтират се 1900 светодиодни осветители, като 7 от тях са с акумулатори и соларни панели. Системата включва и 24 смарт табла за управление на уличното осветление. Общата стойност на проекта е 799 хил. лв.

На нов протест излязоха служителите на ДАИ-Пловдив. На 27 март те отложиха част от планираните теоретични изпити за шофьори, като обявиха че намаляват и изпълнението на останалите си задължения - обслужването на клиенти, издаването на административни актове и документи и др. Протестиращите настояват за увеличение на заплатите с 30%, подобряване на условията за труд и уеднаквяване на възнагражденията на изпълняващите една и съща длъжност. Недоволството на работещите в инспекцията е безсрочно и ще продължи до постигане на консенсус между синдикатите с ръководството на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Общинските съветници от “Продължаваме Промяната - Демократична България” в Пловдив настояват за спешни промени в системата за паркиране в града, за да се предотвратят нарастващите междусъседски конфликти. Те призовават кметската администрация да направи анализ на натовареността на зоните за платено паркиране и да предложи мерки за решаване на проблемите в “Синя зона”. Съветниците са отправили официално питане до кмета с въпроси относно предстоящите проверки на договорите за служебни абонаменти. Те подчертават, че е необходимо създаване на по-справедлива и ефективна система за паркиране.

Сдружение „Планинско спасяване - област Пазарджик“ стартира дарителска кампания за закупуване на дрон с термална камера, който ще помага в спасителни операции. Устройството струва 26 000 лева и ще се използва в цялата страна. Дронът ще съкращава времето за издирване на пострадали, ще локализира пожари и наводнения, и ще пренася медикаменти до спасителни екипи. Кампанията се организира в партньорство с Фондация BCause.

Директорът на Южно-централно държавно предприятие - Смолян инж. Здравко Бакалов  стана “Лесовъд на годината”. Призът му бе връчен днес от заместник-министъра на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов на церемония, с която се откри „Седмицата на гората“ в Сливен. Бяха раздадени още 14 награди в различни категории.

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която бе наложено максималното наказание от 20 години лишаване от свобода на мъж, изнасилил малолетната си дъщеря и блудствал с малолетния си син. Наказанието от 20 години е максималното предвидено за престъплението. Подсъдимият е осъден да заплати на пострадалите деца парично обезщетение от общо 30 000 лв. за причинените им неимуществени вреди. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

39-годишен смолянчанин е задържан за 24 часа след скандал, прераснал в побой над негов 36-годишен познат от Рудозем, съобщават от полицията. Спорът между двама мъже възникнал след употребата на солидно количество алкохол, а свадата прераснала в сбиване. Пристигналият патрул на ул. „Братан Шукеров“ в Смолян, установил побойника, чиито удари са причинили телесни увреждания на приятеля му по чашка. Пострадалият е настанен в Смолянската болница с фрактура в областта на лицето.

От днес EVN Топлофикация започва спиране на топлоподаването в Пловдив, което означава край на отоплителния сезон 2023/24 г. Изключването ще се извърши поетапно за няколко дни, според условията в Наредбата за топлоснабдяване и дългосрочната прогноза за времето, съобщават от компанията. Ако живеещите в сграда искат отоплението да остане включено, трябва да уведомят EVN Топлофикация. Абонатните станции са оборудвани с контролери, които автоматично регулират отоплението според външните температури.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров