„Няма как младите хора да станат успешни в професионалното си развитие, ако не са грамотни“, коментира в ефира на Дарик Нина Чочева - доктор по съвременен френски език. За всички абитуриенти, студенти и млади хора, които искат да се реализират успешно в живота, е въпрос на личен избор какво ниво на грамотност искат да имат.  Но е добре те да знаят, че когато започнат професионалната си реализация, изказ като „здр ко пр“ е крайно неприемлив. Правилното писане и говорене са част от личния образ на всеки човек. Младите хора имат все повече трудности да изразят мислите си, зараи бедния си речник, каза още Нина Чочева в авторското предаване на Аида Марковска по Дарик „Новото време“.

Изкуството на калиграфията помага на деца и възрастни хора с увреждания. Изписването на буквите от старобългарската азбука не само не представлява никаква трудност за тях, а им носи наслада и те пишат с удоволствие с перо. Това показват наблюденията на българския калиграф Геновева Ненова.

Четвъртата власт абдикира от своите правомощия и сама направи така, че да загуби легитимността си, увъртяна в порочен танц с останалите власти, които сами по себе си се размиха и размазаха. В момента се заражда Петата власт, коментира пред Дарик журналистът Георги Милков. Според него идва нов ред на информиране, в който водещи са "лидерите на мнение". Изкуственият интелект е на път да се превърне в единствения "оракул" за търсещите новини. Морето от информация днес, всъщност е пустиня от думи, казва още Георги Милков.

Предизборни новини:

България трябва да бъде „опитомена“ - това е процес, който включва и опитомяване на собствените ни инстинкти като политици - особено гневът и желанието за мъст. Фундаменталните ценности на Западната цивилизация и нормалното европейското бъдеще на следващите поколения трябва да са водещи за посоката на управление на страната“. Това заяви пред Дарик пловдивският издател и политик Манол Пейков, който е кандидат за народен представител от ПП-ДБ и за 50-ия български парламент. Той обаче е категоричен, че компромисите и в бъдещото управлението не могат да бъдат безпринципни.

Информации на Лалка Златанова и Искра Койчева