"Нерегламентирани записи да променят политическата обстановка - това в България не се е случвало". Така отговори на въпрос на Дарик депутатът от ПП-ДБ Росен Костурков дали поредният политически скандал, свързан този път с Радостин Василев, който пусна на пресконференция днес записи от съвет на „Продължаваме промяната“, може да доведе до нови избори в страната. "Силно се надявам силите, които стоят зад Радостин Василев - Руди и на които се е продал, да не надделеят", коментира още в ефира на Дарик Пловдив Костурков.

Не всичко по казуса с Панаира е загубено. След Правна комисия в Парламента внесохме проекторешение за изискване от Министерството на икономиката да апортира варненските акции на Пловдивския панаир в Централния депозитар. Очаква се предложението да се гласува следващата седмица. Това заяви в рубриката на Дарик "Ако бях кмет" депутатът от ПП-ДБ пловдивчанинът Росен Костурков. Той е категоричен, че местната управа на Пловдив от 2007-ма година насам е направила поредица от погрешни стъпки Панаирът да премине в частните ръце на Георги Гергов. За местните избори наесен Костурков заяви, че след вътрешни номинации на ПП и ДБ, от двете политически сили ще решат кого да издигнат за кмет на Пловдив. Костурков разкритикува остро неизпълнените предизборни обещания на сегашния кмет Здравко Димитров и допълни, че най-важните приоритети за бъдещия градоначалник на Пловдив трябва да са чистият въздух, зелените пространства и достъп до качествено образование и медицински услуги.

=============================

Бебе почина в Пловдив. До трагедията се стигнало при хранене на едномесечното новородено. Докато майката го кърмила, то се задавило. Родителите го откарали до болница "Свети Георги" в града под тепетата. Лекарите дълго опитвали да спасят живота му, но въпреки всички положени усилия момиченцето починало.

============================

Три фестивала наведнъж ще се проведат през почивните дни в новото пространство за събития Plovdiv Stage Park в подножието на Младежкия хълм. Основният фестивал ще е кулинарният панаир „Етно кухня на колела”. С него ще тече детският „Синьо лято” и „Цирк сред природата”. В дървени къщички на обособената търговска улица ще се предлагат кулинарни изкушения от арменската, италианската, руската, еврейската, турската, украинската и традиционна балканска кухня. В двата дни на фестивала ще има презентации и Cooking show на готвачи от различни народности. За първи път на голямата сцена на Plovdiv Stage Park ще бъдат представени два циркови спектакъла. Между тях са организирани арт работилници за деца. Малчуганите ще гледат музикални, театрални и танцови спектакли. От 17,30 ч. на  27 май (събота) на откритата сцена в парк „Рибница" (район „Северен") децата ще могат да гледат най-новият спектакъл на театър „Хамелеон" - „Новите дрехи на царя" по една от най-известните приказки на Х. К. Андерсен . Представлението  е част от Фестивала „Синьо лято" и подарък за най-малките от екипа на Фондация „Заедно" в Пловдив. Събитието е част от Културния календар на общината и се реализира със съдействието на районния кмет Стоян Алексиев.

Фестивалът на киселото мляко се завръща в празничния календар на смолянското село Момчиловци след 3-годишно прекъсване заради COVID пандемията, информира Сийка Суркова, кмет на родопското село. Празникът на киселото мляко е планиран за началото на септември. За събитието ще пристигнат представители на китайската компания, наложила на пазара в азиатската държава млечните продукти с марка „Момчиловци“,  популяризирайки родопското село като място на дълголетие и здравословен начин на живот. През август ще се проведе и ежегодният курс по китайски език и култура. Езиковото обучение привлече през миналото лято курсисти не само сред жителите на Момчиловци, но и желаещи да учат китайски от различни градове на страната, уточни пред Дарик Сийка Суркова.

Информации на Искра Койчева и Адриан Кулев