Изменение на бюджета на Община Пловдив в разходите за заплати и числеността на персонала за тази година ще гласува на предстоящата сесия в четвъртък Общинският съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 млн. 45 хил. лева. Това се налага заради постъпили предложения за финансиране с 600 хиляди лева на ремонта на Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“, със 740 хиляди лева за новата улица „Георги Странски“, както и с 40 000 лева за спешен ремонт на понтоните на Гребния канал. Сред предложенията е и това на заместник-кмета по транспорт Савина Петкова, която иска да се отпуснат близо 32 хиляди лева за консултански услуги в транспортната сфера. Необходимите средства ще бъдат осигурени от други пера, включително от заложените пари за намаляване на вредните последствия от бедствия и аварии, за опазване на околната среда и за разходи за външни услуги. 

По случай пенсионирането му, съдия Георги Чамбов беше поощрен от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения. Получи “личен почетен знак първа степен-златен” и парична награда от 1500 лева. Председателят на Апелативен съд - Пловдив, Магдалина Иванова, връчи на Чамбов грамота и плакет за отлична работа. Чамбов отстъпи от длъжността си в Апелативен съд - Пловдив поради навършване на 65-годишна възраст. През кариерата си, той е работил на различни позиции в съдебната система и е доказал своя професионализъм и компетентност.

Шофьор е в болница след като изскочи от пътя с колата си в пропаст. 45-годишен мъж, жител на златоградското село Страшимир, управлявайки лек автомобил „Опел Корса“ с несъобразена скорост, на десен завой излиза от пътното платно и пропада на около 40 метра под пътя в гориста местност. При инцидента водачът е пострадал. Настанен е за лечение в болницата в Златоград с нараняване в областта на главата и травма на ребро, без опасност за живота. Извършената проверка за употреба на алкохол е дала отрицателен резултат. От Смолянската полиция съобщават и за друг пътен инцидент - в село Полковник Серафимово. Лек автомобил „Нисан Микра“, управляван от 52-годишна жена е напуснал пътното платно и се ударил в стълб на уличната електропреносна мрежа. По МПС-то са нанесени материални щети. Жената, управлявала автомобила, не е пострадала. Тя е тествана за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 1.18 промила. Отказана е кръвна проба.

В Пловдив, както ви събобщихме, двама души загинаха в тежък пътен инцидент тази нощ, други двама са в тежко състояние в болница. Около 3.30 ч. на бул. „Руски“, в близост до кръстовището с бул. 6-ти септември“, джип "Рейндж Ровър", който идвал от Централна гара, навлязъл в разделителната ивица между двете ленти и се блъснал последователно в няколко чинара. От удара колата се разцепила на две - предната част се врязала в едно от дърветата, а задната излетяла на пътното платно. На място е констатирана смъртта на 21-годишния шофьор и пътничка до него, на 20 години. С опасност за живота в болница са откарани 22-годишни момче и момиче, пътували на задната седалка. Медицинска помощ е оказана и на пострадал 56-годишен пожарникар, който при спасителната акция е ударен от клон на дърво. От полицията потвърдиха, че загиналият 21-годишен шофьор е син на служителка в сектор "Пътна полиция", коятo работи в отдела за административно обслужване на граждани. По-късно от Прокуратурата се изнесат още подробности за трагичния случай.

Информации на Адриан Кулев и Петър Тодоров