Тази вечер на бляскава церемония в Драматичния театър ще станат ясни тазгодишните носители на престижната Награда „Пловдив“. Спектакълът е поверен на творческите екипи на Опера Пловдив и Драматичен театър Пловдив, които са подготвили множество изненади. Гостите в двора на театъра ще бъдат посрещани с изпълненията на Духов оркестър - Пловдив, с диригент Николай Гешев. Отличията, които община Пловдив връчва всяка година в навечерието на 24-ти май, са в 12 категории, като кметът на града връчва и една Специална награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата. Традицията е от 2019 година, а нейни носители до момента са Виктор Бойчев, Емилия Арабаджиева, Кръстю Кръстев, Димитър Райчев. Награда „Пловдив“ е най-високото отличие, което се връчва на заслужили деятели на пловдивската култура. Победителите получават  статуетка, диплом и парична премия. Официалната церемония по награждаване е с начало 19.00 часа. За номинираните е организирано специално посрещане, червен килим и много изненади. За първи път след церемонията ще се проведе „Бал на творците“. Имената на номинираните за Награда „Пловдив“ може да видите на сайта ни darik.bg.

Повече камери и легнали полицаи са сред мерките, които се планират за повишаване на пътната безопасност в Пловдив. Това съобщи на дискусия по темата днес началникът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Чергов. Пакетът от предложения включва изграждане на инженерни съоръжения и препятствия, както и увеличаване на броя на видеокамерите и пътните знаци. Мерките са насочени главно към пешеходните пътеки и основните градски булеварди. Поводът за дискусията е нарастващият брой на тежки катастрофи и случаи на безразсъдно шофиране. В момента в града функционират 4 мобилни камери за измерване на скорост, обслужвани от полицейските патрули. Беше представена и интернет платформата „MyWay“, където гражданите могат да изпращат сигнали и да качват видеоклипове с пътни нарушения. За осемте месеца от старта на платформата са получени около 300 сигнала, 26 от които са от Пловдив.

Община Асеновград въвежда електрически автобуси в градския си транспорт. Това става възможно след като получи безвъзмездна финансова помощ от малко над 8 млн. 320 хил. лв. за проекта „Внедряване на екомобилност“. Ще се закупят 7 нови електробуса с нулеви емисии и ще се изградят 7 зарядни станции. Два от автобусите ще бъдат по-големи - със 73 места, и ще обслужват най-натоварената линия №4, докато останалите 5 ще са по-малки - с 56 места, като те ще се движат по другите линии на градския транспорт. Изпълнителят за доставката на превозните средства и зарядните станции вече е избран. Този проект е част от усилията на общинската администрация за опазване на околната среда и осигуряване на по-комфортен обществен транспорт.