Пловдив бе домакин на конференцията “Медии и туризъм”, посветена на 180-та годишнина от началото на българската журналистика и 130-та годишнина от създаване на организираното журналистическо движение в страната. Форумът бе организиран от пловдивските дружества към Съюза на българските журналисти в партньорство с Община Пловдив. Заместник-кметът Пламен Панов представи информация за политиките на общината, реализирани чрез Културния календар, и новото мобилно приложение „Артефакт Пловдив“ (ART&FACT PLOVDIV), което свързва всички културни институции в града. Презентации направиха и Екатерина Кючукова, член на УС на СБЖ, и Георги Найденов, председател на ПДЖ „Европрес“. Гостите ще имат възможността да разгледат Епископската базилика на Филипопол и „Вила „Юстина“, и да присъстват на откриването на обновената Градска градина на Пловдив.

На тържествена церемония в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” 1 435 абсолвенти получиха дипломите си за висше образование. От тях 645 са бакалаври, а 790 - магистри в областта на педагогиката, психологията, социалните дейности и изкуствата. Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков поздрави абсолвентите и подчерта, че да си възпитаник на Педагогическия факултет на Пловдивския университет е привилегия, мисия и отговорност. Заместник-ректорът доц. д-р Борян Янев подчерта важността на мисията на педагогическите специалисти. Деканът проф. д-р Владимира Ангелова поздрави абсолвентите и подчерта, че днес дипломите си получават представители на най-креативните и най-благородните професии на XXI век.

7 години ефективно ще лежи в затвора военният младши сержант, убил брутално полицай в Пловдив. Върховният касационен съд го призна за виновен в умишлено убийство. Младият военен нанесъл множество прорезни рани с тактически нож на полицая, защото имал любовна връзка с бившата му приятелка. Убийството е извършено на 20.05.2018 г. около 23:15 ч. в междублоковото пространство на бул. “Александър Стамболийски“ в Пловдив, където двамата се скарали. След намушкването впоследствие полицейският служител починал от кръвозагуба. Присъдата е окончателна. Делото бе образувано по протест на Военно-апелативна прокуратура и жалба на защитата на частните обвинители.

Арестуваха двама бабаити, стреляли от кола край Цалапица. Около 20 ч. снощи бителни граждани подали сигнал в полицията, че са се стреснали от произведени изстрели във въздуха от преминаващ лек автомобил „Мерцедес“ в участъка между Цалапица и Стамболийски. След бърза реакция полицаите са задържали двамата младежи на 28 и 23 години за грубо нарушение на обществения ред. На улица в града колата била спряна принудително, а проверката установила самоличността на водача и негов спътник - криминално проявени жители на Старозагорска област. Изяснено е, че по време на движение те стреляли с газов пистолет, легално придобит от единия от мъжете. Оръжието и 23 патрона са иззети. Образувано е бързо производство. Двамата са в полицейския арест за 72 часа и вече са обвиняеми. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. За престъплението им законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до 5 години.

69-годишен велосипедист е в болница след като пострада при катастрофа снощи, съобщават от полицията. Към 20.40 ч. в отсечката между село Калояново и жп гарата на населеното място лек автомобил „Нисан“ ударил колоездача на пътното платно. Колата управлявал 21-годишен младеж, чиято алкохолна проба е отрицателна. На местопроизшествието е извършен оглед. Причините и обстоятелствата около катастрофата се разследват.

Община Пазарджик организира и тази година своята инициатива за разделно събиране на отпадъци под нов наслов “Цветя за смет”. Непосредствено преди Международния ден на земята на 20 април (събота) от 09:00-12:00 часа в обособени точки на града хората ще могат да предадат излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, хартия, пластмаса, батерии и акумулатори и текстил (дрехи, кърпи, обувки, чанти и др.). Срещу предадените отпадъци, всеки гражданин ще получи цветя или млади фиданки, уточняват от кметството.

Информации на Тина Соколова и Петър Тодоров