Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е арестуван от ДАНС тази сутрин. Арестът е бил извършен по брутален начин с разбиване на вратата на жилището му в кв. Коматево в 05:30 часа. Това разказа пред медиите депутатът от "БСП за България" Иван Петков, като се позова на разказ на майката на Дьовленски. По-късно през деня арестуваният бил доведен от служители на ДАНС в централата на БСП в Пловдив, където Златомир Дьовленски има офис в качеството си на председател на Национално движение "Русофили". Там в негово присъствие са правени проверки, но не е ясно дали са иззети документи или други неща, каза Иван Петков. Той не е успял да разговаря със задържания, само е информиран, че ще бъде отведен в следствения арест на ул. "Петко Д. Петков" в Пловдив. На Златомир Дьовленски е повдигнато обвинение от Окръжната прокуратура в Пловдив, уточни депутатът от БСП. Адвокат от София ще поеме защитата на Дьовленски и тогава ще има повече яснота по случая, коментира Иван Петков. 33-годишният Златомир Дьовленски е младши експерт в отдел „Координация и проекти“ на община "Родопи". Той е докторант в ПУ "Паисий Хилендарски" и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия. Дьовленски  беше кандидат за депутат от БСП през април 2021 г.

Община Пловдив спечели проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление в районите „Източен“, „Западен“ и „Южен“, съобщи заместник-кметът Владимир Темелков. Проектът е на стойност почти 1 млн. 995 хил. лева и ще бъде реализиран изцяло с европейско финансиране по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Системата за улично осветление ще бъде модернизирана чрез въвеждане на мерки за електроенергийна ефективност. Проектът включва подмяна на 3948 осветителни тела със съвременни LED такива и изграждане на система за автоматизирано управление и контрол. С този проект Община Пловдив ще намали емисиите на въглероден диоксид, енергийното потребление и финансовите разходи за ел. енергия с 30%, подобрявайки условията за живот. Проектът е в съответствие със стратегическите планове за намаляване на енергийното потребление и замърсяването, както и за повишаване използването на възобновяеми енергийни източници.

На пореден протест излязоха близки и приятели на жестоко убития миналото лято в Цалапица Димитър Малинов. Те се събраха пред Районния съд в Пловдив, където се гледа делото на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство на сочения за извършител на тежкото престъпление Рангел Бизюрев. Магистратите оставиха братята в ареста и насрочиха нова дата за процеса срещу тях – 10 септември.

Жителка на Столипиново обезобрази своя съседка със счупена бутилка, а криминално проявен наръга с нож свой познат в Асеновград. Служителите на реда са разтървали и съседи при кавга в Шекер махала. Няколко сбивания потуши полицията през уикенда. Пловдивчанка бе задържана за причинена телесна повреда на своя съседка. При свадата между две жителки на квартал „Столипиново“ – на 42 и 26 години, по-младата е приета в болница с наранявания по лицето и тялото, получени от счупена стъклена бутилка, с която била нападната от опонентката си. 42-годишната е отведена за едно денонощие в полицейския арест.

Криминално проявен мъж, заплашил с нож друг, е задържан в Районното управление в Пазарджик. Само намесата на случайно преминаващ полицейски служител е предовтратила по-тежки последици. Случката се разиграла снощи на булевард в областния град. Възникнало спречкване между 47-годишен пазарджиклия и негов 55-годишен съгражданин. Напрежението бързо ескалирало и тогава по-младият извадил нож и заплашил своя опонент. По същото време наблизо приминавал полицай. Той реагирал незабавно, разтървал каращите се и неутрализирал нападателя с ножа до идването на колегите му. Оказало се, че почерпеният с алкохол скандалджия е криминално проявен, стар познайник на органите на реда. Арестуван е за 24 часа. 

Задържаха комарджия, нападнал крупие за 50 лева. Клиентът заплашил служителя на казиното, за да му върне проиграните пари. Случаят е от град Септември, съобщават от полицията. Крупието дало сумата на грабителя и той избягал от залата. Служителите на реда незабавно пристигнали на мястото и предпрпиели издирвателни действия. Скоро установили самоличността на извършителя - 39-годишен жител на Септември. Той е задържан за срок от 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

Срещу 25-годишен мъж е започнато бързо производство за вандалска проява, за това че в ранните часове на съботния ден счупил три пейки и две метални ограждения в центъра на село Златовръх.

Информации на Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров