Полицията в Ню Йорк издирва съпруга на собственичката на детската градина, в която едногодишно дете почина от предполагаема свръхдоза наркотици, а други три деца бяха откарани в болница, съобщи Би Би Си.

Никълъс Доминичи, който е бил в градината само от седмица, е починал след вдишване на фентанил. Детското заведение е уравлявао от Грей Мендес. Тя е арестувана. Фентанилът е бил открит под постелка, използвана от децата за дрямка, съобщиха от полицията, цитирани от Би Би Си.

Синтетичното болкоуспокояващо, което е 50 пъти по-силно от хероина, е причина за нарастването на броя на смъртните случаи в САЩ, вследствие на наркотици. В сряда говорител на нюйоркската полиция заяви, че все още се опитва да установи самоличността на съпруга на жената, който в обвинителните документи е описан като съучастник. На видеозапис се вижда как съпругът бяга преди пристигането на полицията. В момента не се предлага награда за ареста му.

Три деца са били съживени с Наркан - лекарство, което предотвратява свръхдоза, след като в петък вечерта полицията е била повикана в детската градина "Дивино Ниньо" в Бронкс. Един килограм фентанил е открит "под постелката, където децата са спали по-рано", заяви в понеделник главният детектив на нюйоркската полиция Джоузеф Кени. Според федералните прокурори собственичката на детската ясла "Дивино Ниньо", 36-годишната Мендес, и нейният наемател, 41-годишният Карлисто Асеведо Брито, са изправени пред федерални обвинения за притежание на наркотици "с цел разпространение, довело до смърт".

Кадри от охранителни камери и записи на телефонни разговори показват, че Мендес се е обаждала няколко пъти на съпруга си, след като е открила децата болни - преди дори да се свърже с 911. След това съпругът ѝ пристигнал и изнесъл няколко пълни пазарски чанти от детската стая, съобщиха официални лица. Според прокурорите Мендес също така е изтрила около 20 000 съобщения от телефона си преди ареста. По-късно властите са успели да възстановят съобщенията. Адвокатът на Мендес заяви, че клиентката му отрича обвиненията и не е знаела, че в детската стая се съхраняват наркотици.

Полицията твърди, че откритият на мястото на инцидента фентанил би могъл да убие 500 000 души. На 6 септември градски здравни инспектори са извършили внезапно посещение на детската градина, но не са установили никакви нарушения. В сряда кметът Ерик Адамс защити инспекторите, като заяви: „Този инспектор си е свършил работата. И по никакъв начин не трябва да създаваме впечатление, че инспекторът е подвел тези деца и техните семейства. Кой не си е свършил работата? Тези лица, които е трябвало да защитят децата там.“

Бащата на двегодишно момченце, оцеляло след излагането на фентанил, заяви, че е имало предупредителни знаци за детската градина. Мъжът си спомня, че в четвъртък и петък пред сградата са стояли трима съмнителни мъже.

Практически всяко кътче на САЩ, от Хаваите до Аляска и Роуд Айлънд, е било засегнато от фентанил, показват нови изследвания. Броят на смъртните случаи от фентанил включва все по-голям брой съвсем малки деца. През уикенда в щата Вашингтон едно дете почина, а други две се разболяха при отделни инциденти, свързани с фентанил, съобщават от полицията. В цялата страна прокурорите повдигат обвинения срещу родители, чиито деца са починали след употреба на смъртоносния наркотик.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм