Лесли Ван Хаутен (Leslie Van Houten), бивша съучастничка на прословутия американски престъпник Чарлз Менсън (главатарят на псевдокомуната „Семейство Менсън“), беше освободена условно след 53 години зад решетките, съобщава Би Би Си.

Последователките на Менсън. Снимка: Getty Images

Четирима души бяха застреляни във Филаделфия

Бившата кралица на абитуриентските балове е замесена в смъртта на калифорнийския предприемач Лено Лабианка и съпругата му Розмари.

Ван Хаутен държала Розмари Лабианка, докато някой друг я намушква с нож. По-късно тя признава, че е намушкала жената, след като тя вече е била мъртва.

Момичетата на Менсън Сюзън Денис Аткинс (вляво), Патриша Кренвинкел и Лесли Ван Хаутен (вдясно). Снимка: Getty Images

“Блудник на деца, който не е пощадил никого“. Намушкаха Лари Насар в затвора

73-годишната Ван Хаутен е била на 19 години, когато през 1969 г. става убийството.

Адвокатът на Ван Хутен, Нанси Тетро, заяви пред Би Би Си, че тя вече е напуснала женския затвор в Калифорния и ще бъде освободена предсрочно за три години.

"Специалисти работиха с нея дълго време, за да се откъсне от манталитета на сектата и да поеме отговорност за престъпленията си". "Това ѝ отне много време. Тя имаше дълга терапия", каза Тетрео.

Лесли Ван Хаутен, придужена от надзирателка. Снимка: Getty Images

Гледачката на Ален Делон обвини членовете на семейството му в насилие

"Тя има добри компютърни умения, много е умна. Семейството и приятелите ѝ я подкрепят. Ще се справи добре извън затвора", добавя още тя, цитирана от People.

Ван Хаутен получава както бакалавърска, така и магистърска степен, докато е в затвора, където работи и като преподавател на други затворници.

В изявление от миналата седмица губернаторът заяви, че остава разочарован от освобождаването ѝ, което според него е малко вероятно да бъде разгледано от Върховния съд на Калифорния, ако съдебната битка продължи.

Грета Тунберг е обвинена в нарушение на полицейско разпореждане

"Повече от 50 години, след като култът на Менсън извърши тези брутални убийства, семействата на жертвите все още усещат последствията", се казва в изявлението.

Сега, след като излезе от затвора, се очаква Ван Хаутен да прекара около година в дом за временно настаняване, където според адвоката ѝ ще трябва да се научи да се ориентира в реалност, много по-различна от тази, в която е попаднала за първи път зад решетките.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм