Световните медии (Би Би Си) са се захванали с Ел Ниньо и тръбят, че следващите месеци ще са най-топли откакто се водят наблюдения. Разбира се, има известна истина в това, че при тази фаза на ENSO (южната осцилация), планетарната температура леко се повишава. Все пак това се е случвало хиляди пъти до момента през хилядолетията, тъй като това са естествени процеси в източната част на Тихия океан и няма защо да правим катастрофични изводи от това.

Дания остана две седмици без дъжд за първи път от 2006 г.

Всички прогнози за повече от 10 дни напред вероятно ще се окажат неверни, какво остава да прогнозираме поведението на климата години напред. 

Прогностична карта на максималните дневни температури в следващия 10-дневен период. ClimateReanalayzer

Нека припомним прогнозите за изчезването на леда в Северния ледовит океан през лятото. Такива прогнози бяха правени преди около 20 години и че това ще се случи в средата на миналото десетилиетие, но се оказва, че ледът не само не изчезва, но дори леко нараства и тази година покрива по-голяма площ, в сравниние с предишните няколко години.

НИМХ: Още два дни дъжд и сме на три морета

Толкова за прогнозите по отношение на глобалния климат.

Какво време ни очаква в следващите дни? 

Синоптичните модели се обединяват около твърденията, че заради по-ниското атмосферно налягане над Средиземноморието, в района на Балканите се запазва възможността за развитие на летни гръмотевични бури, валежи и дори градушки. Тези процеси ще са по активни в събота, неделя и понеделник, като в понеделник ще обхващат и Черноморието.

Вероятността за валежи остава висока главно на запад и в планинските райони - на изток ще е предимно слънчево с малка вероятност за валежи, като изключим понеделник и отчасти вторник.

Но западните планински райони са мястото, където ще видим гръмотевици и дъжд. Това ще продължи активно и в събота, и в неделя, и в първите дни от новата седмица. 

„Убийци“ и „престъпници“: Метеоролозите са подложени на безпрецедентен тормоз от привърженици на конспиративни теории

Около сряда - петък (14 - 16 юни) има вероятност за временна стабилизация и валежи и на много по-малко места.

За да дойде краят на следващата седмица, когато според моделите от запад към страната ще се приближи център на ниско налягане и това вероятно ще доведе до още валежи и гръмотевици над много райони на страната.

Чак след 20 юни е възможно да видим повече слънце и по-високи температури.

Всъщност, температурите в този период - до 20 юни - ще са в интервала до 32 градуса в равнинните райони на страната - по-ниски по високите западни полета.

Вероятно юни също ще се окаже малко по-хладен от обичайното, поне така изглежда към този момент, но има повече от 20 дни до края на периода, това може да се промени.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм