Обикновено дъждовната Дания не е видяла нито капка дъжд в продължение на повече от две седмици за първи път от 17 години, съобщи БГНЕС, позовавайки се на метеорологичната агенция на страната DMI.

DMI отбеляза, че "има признаци, че по-дългите периоди без валежи могат да бъдат свързани с изменението на климата, но това е област на текущи изследвания".

По-хубаво време до петък, в събота и неделя - с гръмотевични бури

Голяма част от скандинавските страни са в разгара на необичайно пролетно засушаване, което поражда опасения за горски пожари, особено в Швеция.

Този май беше най-сухият в Дания от 15 години насам, а метеоролозите не предвиждат дъжд през следващите дни.

„Убийци“ и „престъпници“: Метеоролозите са подложени на безпрецедентен тормоз от привърженици на конспиративни теории

"Ако днес не регистрираме валежи, ще имаме 15 поредни дни без валежи", се казва в изявление на DMI до АФП, като се добавя, че това е "абсолютно най-дългият период без валежи", регистриран от 1 януари 2006 г. насам.

Разположена в умерената зона на Северна Европа, скандинавската страна рядко има дълги периоди без валежи.

ООН: Следващите пет години ще бъдат най-горещият период в историята

Според властите през следващите седмици вероятно ще има малко или никакви валежи, което ще доведе до повишен риск от горски пожари.

"През последните седмици общинските служби за извънредни ситуации са реагирали на по-голям брой пожари, отколкото през предходните години", заяви датската агенция за управление на извънредни ситуации.

Още през 2007 и 2008 г. са регистрирани 14 последователни дни без валежи.

„Ние сме в пустиня“: Мъртви култури, изчезващи езера - Испания пресъхва

В Швеция, където валежите бяха една четвърт от средното очаквано количество за май, рискът от пожари се счита за "висок" или "много висок" в по-голямата част от южната и централната част на страната.

Според националната метеорологична агенция SMHI, която сравни условията през 2023 г. с тези през 2018 г. - годината, в която бяха регистрирани голям брой горски пожари - няма признаци за дъжд през следващите десет дни.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм