Подробностите за коронационното облекло на Кралицата консорт бяха загатвани през последните няколко седмици, но когато най-накрая бяха разкрити в Уестминстърското абатство, не разочароваха – съчетавайки поклон към традициите с по-модерни и лични щрихи, предаде CNN.

Пристигайки на службата, Камила носи тъмночервена държавна роба от кадифе и хермелин, първоначално изработена за коронацията на кралица Елизабет, запазена и коригирана от най-старите шивачи в Лондон - Еде и Рейвънскрофт. Но именно под тази историческа дреха започва личната история на Камила. Нейната коронационна рокля с бродерия от слонова кост, сребро и злато е създадена от британския дизайнер Брус Олдфийлд, модна къща, която празнува 50-годишнината си тази година и с когото Камила има дългогодишна връзка.

Джак Ръсел териери заемат мястото на коргитата в Бъкингамския дворец

Семпла, ушита и изрязана от “Peau de Soie“, коприна с матов блясък, тъканта е изтъкана от Стивън Уолтърс в Съфолк, Англия. Роклята включва характерната панели на Олдфийлд, къс шлейф и фина, но сложна бродерия от „верижки от маргаритки, незабравки, жълтурчета и алени зъбчета, представящи привързаността на Краля и Кралицата към природата и британската провинция“, казват от двореца в декларация.


Брус Олдфийлд и Камила

За мен е чест, че ме помолиха да проектирам такава историческа рокля за Нейно Величество. Това наистина е най-важната поръчка в живота ми. Много вълнуващо и много специално“, казва Олдфийлд. „Интересен елемент от роклята е, че отразява по-плавно и модерно представяне на привързаността на Краля и Кралицата към природата и британската провинция.

Над 14 милиона зрители са гледали коронацията на крал Чарлз III

Брус Олдфийлд е роден в Лондон от майка ирландка и баща от Ямайка, но прекарва първите 13 години от живота си в северна Англия с приемната си майка Вайълет Мастърс, шивачка, която запалва любовта му към шиенето. През септември 1973 г., след като учи в модното училище Central Saint Martin в Лондон, Олдфийлд започва да проектира за универсалния магазин Henri Bendel в Ню Йорк, последван от престой в Париж, преди да създаде свой собствен етикет и след това, няколко години по-късно през 1984 г., отваря своя първият магазин в Лондон. Дългогодишен любимец на знаменитости като Бианка Джагър и Шарлот Рамплинг, връзките на Олдфийлд с кралското семейство датират от връзката му с принцеса Даяна, започнала през 1981 г. Олдфийлд проектира много от нейните емблематични рокли през 80-те години на миналия век и неговите остри костюми и ласкателни рокли от времето са намерили благоволение сред нова публика, като звезди като Тейлър Суифт и Риана са били виждани в неговите винтидж парчета. Сега работещ в студио на уместно наречената Prince of Wales Drive в Battersea, южен Лондон, Олдфийлд, който е на 72 години, казва, че е проектирал за Камила от 13 години, „така че повече години отколкото за Даяна.“

„Бог да пази краля!“: Короноваха Чарлз III (снимки)

Когато си тръгва, Камила облича друго наметало на Ede and Ravenscroft, което е известно като “Robe of Estate“, направено специално за нея в богато лилаво кадифе. То е проектирано и ръчно бродирано от Кралското училище за ръкоделие – училище за ръчна бродерия, базирано в двореца Хамптън Корт в западен Лондон, на което Камила е патрон. Сред 24-те растения, ушити със златна нишка, са момина сълза, която фигурира в сватбения букет на Нейно Величество (и също така е известно, че е любимото цвете на Кралица Елизабет II), дамска мантия, мирта, моминска папрат, метличина и делфиниум – едни от любимите цветя на Краля и цветето за месец юли, рожденият месец на Кралицата-консорт. Появяват се и националните емблеми на розата, бодила и трилистника. За първи път робата съдържа и бродерия на насекоми; пчели, пеперуди, бръмбари и гъсеница - в съответствие с шивашката тема на пасторалната оценка. Колието на Кралицата консорт, дело на Garrard, е същото като това, носено от Кралица Елизабет на нейната коронация през 1953 г.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм