Ситуацията в карловските села Каравелово и Богдан се нормализира, а данните към момента показват, че няма опасност от бедствени явления. Това стана ясно от думите на екоминистъра Росица Карамфилова. Тя заедно с министрите на регионално развитие и на земеделието – Иван Шишков и Явор Гечев провериха на място обстановката в Карловско.

Пред журналисти Иван Шишков заяви, че държавата е отпуснала пари за ремонт на пътища, мостове и други съоръжения като в момента общината изготвя проектите, което отнема време.

БСП внася искане за експертна комисия заради пострадалите карловски села

Реакция на изказването на регионалния министър дойде от ГЕРБ-СДС. Според формацията Иван Шишков се е опитал по груб начин да прехвърли върху народните представители отговорността за това, че по недостатъчно бърз начин се възстановяват щетите от бедствието  в Карловско.

От ГЕРБ уточниха, че в ролята си на министър Шишков никога не е внасял в Народното събрание каквито и да е промени в Закона за устройство на територията или в Закона за обществените поръчки, които да облекчават процедурите по възстановяване при бедствие.

Денонощен полицейски обход в карловските села, където бе обявено частично бедствено положение

След като на 26 януари бе обявено бедствено положение в Каравелово и Богдан заради повишеното ниво на водата в реките, които преминават през селата, трима министри отидоха да проверяват какво се случва там.

 Екоминситърът Росица Карамфилова обобщи, че ситуацията в Карловско е овладяна.

Карамфилова допълни, че екипи на „Басейнова дирекция“ обикалят по цялото течение на реката, като те ще дежурят и събота и неделя докато се вдигне частичното бедствено положение.

Обявиха частично бедствено положение в Богдан и Каравелово

Регионалният министър Иван Шишков обясни, че държавата и местната власт от самото начало действат заедно. До момента са отпуснати от бюджета 20 милиона лева за възстановяване на инфраструктурата – пътища и ВиК мрежа. ( 8,5 млн. лв. за ремонт на пътища и 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лв. за нови мостове и съоръжения и 3 млн. лв. за почистване).

По думите му, ако проектите са готови през февруари и март, то след това сезонът е добър за строителство. Шишков коментира, че е по-добре да има проекти и качество, отколкото някой да започне да строи в средата на зимата и след една година да се окаже, че е некачествено. Министърът уточни, че процедурите за възлагане на строителство могат да бъдат облекчени от парламента, а не от служебният кабинет.

Жителите на Каравелово и помощите, отпуснати от държавата

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов уточни, че не се притеснява от призивите за проверки за разходването на държавни средства и дарения. Той призова ситуацията да не се използва за предизборна кампания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм