Частично бедствено положение за Богдан и Каравелово обяви кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Причината за издаване на заповедта е високото ниво на водата в речните корита, преминаващи през селата.

Проверка на комисия от общината е установила, че повишеното ниво на водите е предпоставка за възникване на извънредна ситуация, която може да застраши имуществото на хората в двете села. В момента няма пряка заплаха за живота и здравето на населението, мярката е превантивна, заяви за Дарик Емил Кабаиванов. За решението си той е информирал и областния управител на Пловдив Ангел Стоев.

Рязко влошаване на времето от днес в Родопската яка (обновена)

Частичното бедствено положение в Богдан и Каравелово влиза в сила от днес и е със срок от 7 дни. След обявяването му от Община Карлово са взели взе незабавни мерки за осигуряване на подходяща тежка техника, която от утре да започне изгребване на наноси и укрепване на речните корита, каза още кметът на Карлово.

Карловските села Богдан и Каравелово пострадаха тежко от наводненията на 2 септември, миналата година. След водното бедствие от речните корита бяха изнесени над 3 млн. кубически метра наноси, но след дъждовете от последните седмици, водата отново е донесла нови количества пясък и кал, казват от общината.

Заради снегопочистване затвориха проходите в Смолянско за тежкотоварни автомобили

Така проводимостта на речните корита, които са били разчистени до дълбочина от 3 метра, е намалена отново. В следващите дни тежка механизация ще изгребва новите наноси, за да се предотврати повторно наводнение в селата, каза още за Дарик кметът на Карлово.

Новините от Пловдив