Запалителната бобина е ключов компонент от двигателя. Тя служи за преобразуването на енергията от акумулатора в по-високо напрежение, което да възпламени гориво-въздушната смес в цилиндъра. Това действие стартира двигателя.

Възможно е да забележите някои отличителни за запалителната бобина симптоми, които подсказват за проблем. Това могат да бъдат загуба на мощност или трудно запалване на двигателя. По-долу ще обсъдим основните признаци, които да ви подскажат, че е време за нова бобина.

Трудно стартиране на двигателя

Това е често срещано явление при автомобили с една запалителна бобина. При стартиране на двигателя, ще чуете щракане, което означава, че бобината все още работи, но е дефектна. Тя няма да може да генерира достатъчно мощност, за да се стартира запалването.

Разбира се, има редица проблеми, които могат да затруднят този процес Затова и не е достатъчно да се потвърди, че има проблем с бобината единствено по този признак. Най-добре е да посетите автосервиз.

Прекъсване на запалването или спиране на двигателя

Освен че е възможно двигателят ви да не стартира, той може и да изгасне по време на шофиране или да прекъсне запалването. Прекъсването обикновено звучи като кашляне и е съпътствано от вибрации и трептения. Ако вашият двигател не стартира или изгасне по време на шофиране, има вероятност бобината да е дефектна или един от цилиндрите да не работи правилно. 

По-слаба мощност на двигателя

Ако усетите, че колата ви трудно ускорява или се движи по-мудно, възможно е проблемът да е в бобината. Колите с дефектна бобина често се движат със затруднения, защото губят мощност. 

Повишен разход на гориво

Ако забележите, че колата ви изминава по-малко километри от обикновено с пълен резервоар, това също може да означава, че бобината ви е повредена. Причината за това често са запалителните свещи, които не получават достатъчно мощност. Системата се опитва да компенсира, като впръсква повече гориво.

Повишеният разход на гориво е възможно да бъде причинен и от дефектен MAF сензор, така че тези потенциални проблеми също трябва да бъдат изключени.

Светеща контролна лампа на таблото

Check-engine лампата е предназначена да съобщи за неизправност в двигателя. Ако бобината е дефектна, индикаторът ще хване, че има проблем. Затова е важно да не пренебрегвате светването на лампата, както и изброените по-горе симптоми за повреда.

Най-лесният начин за откриване на причината за светването на лампата е да се направи диагностика от механик. Тя ще покаже къде точно може да бъде проблемът. 

Какви могат да бъдат причините за неизправност?

Колкото и здрави да са запалителните бобини, рано или късно се повреждат от старост или износване.

Част от причините могат да бъдат следните:

  • Повреда на контактна връзка – внимавайте, когато преминавате през локви или шофирате по време на силен дъжд. Голямото количество вода е възможно да повреди контактната връзка.
  • Повреда по механиката – изолацията на проводниците може да остарее и да започне да пропуска масло през уплътнителите. Това води до повреда на бобините.
  • Прекомерно прегряване – ако бобините често прегряват, това съкращава живота им. Този процес трудно се контролира, затова е важно да използвате качествена охлаждаща течност. Само така охладителната система ще работи добре.

За добрия майстор смяната на бобината е бърза и лесна задача. Важно е единствено частта да е качествена, затова я закупете от доказал се магазин за авточасти. След като бобината е вече сменена, нужно е да се направи нова диагностика на автомобила и да се изчисти грешката.