“За жалост години на демократичен преход и аз като ЛГБТИ човек, не се чувствам по-добре в България. Много хора от общността взимат избор да напуснат България, заради това, което се случва тук. Много млади хора, наистина имаме примери на десетки приятели, които напускат България, защото буквално не могат да бъдат себе си и да реализират себе си. Виждаме една нестихваща агресия. “София Прайд” ще се проведе за шестнадесета поредна година. За шестнадесет години водим един и същ диалог - ние казваме, че е протест хората казват “спрете да парадирате”. Много ми се иска ние като общество да стъпим една крачка напред, защото ние даваме в момента една крачка назад, като отношение. Разбира се, прайдът за тези години постигна и адски много успехи и това е видимо за всички. “Прайд” започна от 80 човека, тази година очакваме близо 15 000 души да дойдат на Паметника на съветската армия, а предполагам и повече - на 17 юни. Те са едни 2 процеса, които текат в нашето общество, но е много важно за всички онези, които не са решили от коя страна да застанат на тези процеси, да направят избор.” Така започна разговорът с Симеон Василев, представител на “София Прайд”, в студиото на “Посока Култура”.

Група мъже с тениски на „Възраждане“ прекъснаха прожекцията на филм от „София прайд“

“Това са световни тенденции в интерес на истината. Те са подклаждани и използвани единствено с политически интереси. Абсолютно заставам зад тези думи. И в България хомофобията се използва като политически инструмент. За печелене на гласове, за настройване на избиратели. Винаги такъв език на омраза, използван от политици и обществени фигури, води до действия на омраза и до престъпления от омраза. Политиците и обществениците носят една много голяма роля, в която те лекомислено настройват обществото едно срещу друго. А ние сме толкова малки като общество - под 7 милиона. Ние толкова напред можем да тръгнем, ако просто приемем, че има различни хора от нас, че има хора, които са гей и хора, които искат да имат семейство.”

"Конституцията на България не го позволява. В нея ясно е казано, че бракът е между мъж и жена. Но нека говорим за едно юридическо признаване на еднополовите семейства. Има много форми на регистрирано партньорство, на гражданско партньорство, които ще бъдат валидни и за хетеросексуални двойки. Но в България масово хората не искат да сключват брак. Децата живеят в семейства извън брак. А имаме една цяла общност, която иска да сключи брак и някой друг си казва “не, няма това да се случи” и се казва “какви толкова специални права искате?”, а ето от това право следват толкова много други права, до които нямаш достъп. Право на свиждане в болница, право на наследяване, право на попечителство над децата, които отглеждат заедно, право на общо теглене на кредит. Има недостиг на права за гей общността и хората в България за жалост една част от тях не разбират и си мислят, че става въпрос за привилегии. Не, става въпрос за семейства.

Джо Байдън бе домакин на най-голямото празненство за отбелязване на „прайд“ месеца в Белия дом

Какво ние искаме от политическите партии? Юридическото признаване на еднополовите семейства. Признаване на браковете сключени в други страни, членки на ЕС. Знаете, че ако една хетеро двойка българи сключи брак в Испания, връщайки се в България бракът им е признат. Ако аз и моят партньор сключим брак в Испания ние нямаме брак. Това е една съвсем нормална регулация, която трябва да се учи от ЕС. Тази година не може да подминем и темата за легалната процедура за смяна на пола. И не на последно място една битка, която продължава повече от 20 години вече - тя е включване на сексуалната ориентация в Наказателния кодекс при престъпленията от омраза. Боян Расате, който нападна Рейнбол хъб, беше глобен за хулиганство. При ясен сигнал, че той извършва престъпление срещу ЛГБТИ хора и е престъпление от омраза. Няма трезво мислещ човек, който да не вижда, че едно престъпление от омраза трябва да бъде преследвано като такова, а не да бъде наричано хулиганство, просто защото не съществува в закона.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм