В този състав правителството няма амбицията да вкара България в еврозоната.  Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ” (ИТН). Това коментира в предаването „Кой говори” по Дарик бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му, ако предложения от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната, а просто ще се правим, че вървим напред, но реално няма да е така.

“Това е решение, не просто догадка. Решили са, че на този етап това е по-добре за стабилността на кабинета”, посочи Дянков. 

Бившият финансов министър обясни, че голямата инфлация у нас, която се е появи от 2022 г. досега,  е заради някои грешки през последните години.

“2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска”, каза още той. 

Като силен ход Дянков определи действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му. 

“Смятам, че това беше силен ход, защото в противен случай,  ако се изчакваше една цяла седмица, както е възможно по Конституция, какви ли не слухове щяха да вървят - по какъв начин ще се върне мандата - пълен, празен и така нататък. Това е силен ход, защото веднага може да се говори не  какъв ще е мандатът, а колко бързо ще влезе в парламента”, каза още той. 

Бившият финансов министър смята, че ще има правителство с първия мандат, но по думите му,  за да е стабилно не може да е само на ГЕРБ.

“Ще има някои промени в състава на правителството и според мен това е редно. Макар че ГЕРБ е първа политическа сила с голяма преднина, все пак им трябват други партии - ДПС със сигурност, ИТН може би или някои от другите партии да се включат. За да има стабилно правителство трябва да има политически представители на тези партии, а не така наречените експерти”, каза още Дянков.

Той уточни, че Борисов трябва да казва, че ДПС няма да бъде в изпълнителната власт, за да се предпази от постоянните атаки на някои от политическите си опоненти. 

“Всички знаем и средният българин със сигурност знае, че без ДПС не може да се управлява. Те просто са втората най-голяма политическа сила и е смешно да се говори “ние ще имаме правителство на малцинството с под 70 депутати” - това не е възможно и вместо да се крием и да казваме “това е кабинет на  ГЕРБ и ще искаме подкрепа на всички политики от другите”.  За да има стабилно правителство е редно да има разговор,  да се предложат и да се приемат някои от министерските постове от други сили, не само от ДПС", добави още Дянков. 

Вижте целия разговор в прикачените файлове.