Немо от Швейцария спечели тазгодишното издание на "Евровизия", предаде CNN.  На финала в Малмьо, Швеция той изпълни песента “The code” и получи 591 точки.

Втори остана хърватският изпълнител Бейби Лазаня. На трето и четвърто място завършиха Альона Альона и Джери Хейл от Украйна и в Франция. Пето място зае Израел. Това е третият път, в който Швейцария е победител на “Евровиизия”.

Протести и напрежение

Тази година конкурсът премина с протести заради участието на Израел. Европейският съюз за радио и телевизия защити присъствието на Израел и настоя, че конкурсът е неполитически - линия, която ставаше все по-неустойчива, тъй като артисти, радио и телевизионни оператори и фенове се сблъскаха с присъствието на израелската певица Еден Голан.

В петък нидерландският изпълнител Йост Клайн, който беше сред фаворитите за победа, беше отстранен заради обвиненията, че е отправил вербални заплахи към служителка на "Евровизия". Европейският съюз за радио заяви, че полицията разследва инцидента, в който е замесен певецът, и че не би било подходящо той да участва. Някои фенове изразиха гнева си от решението по време на финала, като освиркаха представителите на съюза, когато те се появиха на екрана. За първи път в историята на "Евровизия" изпълнител е дисквалифициран, след като е достигнал големия финал.

Друг обрат стана, когато няколко часа преди финала на конкурса на „Евровизия“ норвежката водеща се оттегли, предаде ДПА.

След победата на Немо следващата година ще се проведе в Швейцария. Датата и градът, в който ще се проведе конкурсът, ще бъдат обявени през следващите месеци.