Германската полиция арестува асистент на член на Европейския парламент от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ по подозрение в „особено тежък случай“ на шпионаж в полза на Китай, съобщават световните агенции.

Джиан Г., сътрудник на Максимилиан Кра - водещ кандидат на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори през юни, е обвинен в предоставяне на информация на китайската разузнавателна служба за преговори и решения в Европейския парламент, се казва в изявление на германската прокуратура.

През март Кра бе разпитван от германското контраразузнаване по подозрения, че е взимал пари от агенти на Кремъл, което той отрича.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер нарече обвиненията „изключително сериозни“.

„Ако се потвърди, че някой е шпионирал за Китай в Европейския парламент, това е атака отвътре срещу европейската демокрация“, каза тя.

Максимилиан Кра обясни, че е научил от медиите за ареста на своя асистент. Говорител на „Алтернатива за Германия“ посочи, че арестът е „много обезпокоителен“ и обеща, че партията ще помогне на разследването.

Заподозреният е бил арестуван в същия ден, в който трима германски граждани бяха задържани по подозрение, че са работили с китайското Министерство на държавната сигурност за предаване на технология, която може да се използва за военни цели.

От китайското външно министерство коментираха зачестилите случаи на задържани хора за шпионаж, определяйки повдигнатите им обвинения като „вдигане на шум“ и „дискредитиране на Китай“.

Арестите бяха извършени седмица след като канцлерът Олаф Шолц пътува до Китай, за да окаже натиск върху Пекин по повод подкрепата му за руската военновременна икономика и да повдигне въпроси за кражба на интелектуална собственост и справедлив достъп до пазара.