Трима българи, заподозрени в шпионаж за Русия, са арестувани в Обединеното кралство и са обвинени в рамките на мащабно разследване на националната сигурност, съобщава Би Би Си. Обвиняемите са задържани през февруари и оттогава са в ареста. Твърди се, че те са работили за руските служби за сигурност.

Българите са обвинени в притежание на документи за самоличност с "некоректни намерения", като се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са фалшиви. Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Тримата обвиняеми са арестувани по силата на Закона за служебната тайна от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която отговаря за шпионажа на национално ниво.

Те са:

  • Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, Норфолк;
  • Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, Северозападен Лондон;
  • Катрин Иванова, на 31 години, от същия адрес в Хароу.

Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на различни длъжности и живее в редица крайградски имоти.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно е собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Орлин Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмут, също така заявява, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов е описан като шофьор за болници, а Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество", добавя Би Би Си.

Трима българи са арестувани във Великобритания заради подозрения за руски шпионаж

Джамбазов и Иванова. Снимка: Фейсбук

Според български държавни документи в интернет те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори от граждани, живеещи в чужбина.

Съседи от две къщи, обитавани преди това от двойката, разказват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като подаръци. В последния им дом в Хароу съседите разкриват, че детективите са прекарали доста време в претърсването на дома, като полицейското присъствие е било видимо повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили признания по обвиненията.

Полицията за борба с тероризма говори публично, че все повече време се отделя на подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено свързани с Русия.

Тяхната загриженост е следствие от известните инциденти от последните години, свързани с операции на руското разузнаване в Обединеното кралство.

През 2018 г. руски оперативни работници се опитаха да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Уилтшър, като използваха смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок". Двойката, както и отзовалият се детектив Ник Бейли, бяха лекувани в болница и можеше да умрат.

По-късно същата година местната жителка Доун Стърджис, която не е свързана със Скрипал, умира след като е изложена на въздействието на нервнопаралитичното вещество, оставено в Уилтшър в шишенце от парфюм.

През 2006 г. бившият служител на руското разузнаване Александър Литвиненко беше убит в Лондон, след като беше отровен от убийци, работещи за руската държава.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм