Според германски медии следователите, които разследват експлозиите по руските газопроводи "Северен поток", разполагат с доказателства, които биха могли да свържат атаката с Украйна.

Данните от имейли, използвани за наемане на платноходка, за която се предполага, че е използвана при атаката, ги свързват с Украйна, съобщи "Шпигел".

Президентът на предполагаемата фиктивна компания, чрез която е била наета яхтата "Андромеда", също живее в Киев, сочат проучванията на телевизионните оператори NDR и WDR, ежедневника "Зюддойче цайтунг" и международни медийни партньори.

Блинкен: САЩ нямат отношение към саботажа на „Северен поток“

Според съвместния доклад германските следователи са идентифицирали и украински мъж на около 20 години, свързан с военните, който според тях може да е бил част от екипа от шестима души, обслужвал яхтата.

Връзките с Украйна кореспондират с оценките на множество разузнавателни служби, според "Шпигел".

Службите проучват дали нападението може да е било извършено от независима група украински командоси или по-вероятно да става дума за подкрепяно от правителството подразделение, пише вестникът.

Фалшив български паспорт е използван при наемането на яхтата, с която е взривен “Северен поток“

Не е напълно изключена и потенциална операция под фалшив флаг, използвана от руснаците, за да хвърлят вината върху някой друг.

В отделни доклади се посочва, че руски военноморски кораб, специализиран в операции с подводници, е бил заснет в близост до саботираните газопроводи "Северен поток" непосредствено преди мистериозните взривове през септември.

Германски прокурори претърсиха кораб, превозвал експлозивите за „Северен поток“

Тръбопроводите бяха в центъра на геополитическото напрежение, след като Русия намали доставките на газ за Европа в предполагаемо отмъщение за санкциите заради нахлуването на Москва в Украйна.

След инцидента западните държави побързаха да обвинят Русия за експлозиите под Балтийско море, докато Кремъл обвини Запада в саботаж.

Германските, шведските и датските власти разследват взривовете, предизвикали течовете. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм