Стоицизмът* е опорната философия, която ни връща в нормалните отношения. А Критерият за правилен живот е дали ние и другите около нас се чувстваме добре, казва психотерапевтът Иво Величков.

Основните добродетели на древното учение са:

Мъдростта, която се изразява в преценката ни кои неща можем да променим реално.

Смелостта да поемем отговорност за решенията и грешките си.

Умереността, която се изразява в способността ни да бягаме от полюсите и да имаме от всичко в полезни дози. Но ако човек не познава крайните граници, няма как да намери баланса си, уточнява известният психотерапевт. Според него няма полезни или вредни неща - истината е в дозата от тях.

А отстояването на Справедливостта е в готовността ни да "платим" за решенията си. 

Ние не се страхуваме от Смъртта, страхуваме се от Живота!  Но човек не може да живее, ако подхожда със страх към всичко в живота. Да приемеш нещата, които те плашат - е смелост. Всичко друго е оправдание, коментира още Иво Величков и припомня думите на Ричард Брансън: Никога не се страхувай да започнеш начинание, в което изобщо нямаш опит!

Стоицизмът ни дава опорните точки в хаоса и днес. Философията му ни помага да изберем границите си, защото няма нужда да знаем всичко, да сме добри във всичко, да имаме всичко...

Това е изконното човешко знание,  рецептата да преживеем живота, смята Иво Величков. 

Изкуството на знанието е да изравниш ужасът, че си човек -  с чудото, че си човек! - ни предава още той в два поредни епизода на "Шифърът на тялото", посветени на древното философско учение, което е изключително актуално и днес.

 Аудиосериалът "Шифърът на тялото" с участието на председателя на Българската асоциация по хипноза Иво Величков мoже да слушате и гледате в darik.bgYouTube и на официалната страница на Darik Пловдив във ФейсбукПубликации на Иво Величков може да следите и на платформата Patreon. Абонатите на канала имат възможност да слушат и онлайн беседи по различни теми. "Манипулация на съзнанието" е лекцията, която предстои на 3 април от 19.00 ч. 

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

***

*От времето на Зенон (учителят на Перикъл в Древна Атина), последователите на тази философия се водят от истината, че Истинският свят е постижим само през интелекта, а не през емпиричното знание. Последователи на стоицизма през вековете са велики философи, римски императори, учени, писатели, президенти.

Сред съвременните последователи е и Джей К. Роулинг, която казва:

 "Ако някой ми поиска рецепта за щастие, стъпка едно би била да открие какво най-много обича да прави, а стъпка две ще е да намери някой, който да му плаща за това." Защото, "Колкото и пари да имате, Вашата ценност като човек лежи в това да откриете с какво се справяте най-добре."  И с какво сме полезни на хората около нас.