Шествие за правата на жените ще се проведе на днешния 8 март в Пловдив. То ще започне в 18:00 ч. пред сградата на Районния съд в града, след което ще премине през пешеходната зона на Центъра и ще завърши пред Централна поща.

Организатори са доброволци от Пловдив и областта, които миналата година проведоха протеста срещу насилието над жени на 25 ноември - „Нито една повече!“. Те напомнят, че 8 март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия, колониализма, неравенствата и родовото насилие над уязвими, беззащитни хора като жени, деца, мигранти и малцинства през 20 и 21 век.

Инициаторите на шествието настояват за гарантиране на човешките права на всички жени независимо от тяхната раса, етнос, религия, народност, сексуална ориентация и икономически статус. Те искат също политическо овластяване на жените чрез постигане на равно представителство в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.