При руски удари по претъпкан магазин за строителни материали и жилищен квартал в украинския град Харков снощи загинаха най-малко шестима души и десетки бяха ранени, предава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Шестима души са загинали, след като две управляеми бомби поразили магазин за строителни материали в жилищен район на града, заяви областният управител Олег Синегубов по националната телевизия.

Най-малко двама от загиналите са били служители на магазина. Четиридесет души са били ранени, като поне трима от тях са в тежко състояние. Шестнадесет души все още са в неизвестност, каза Синегубов.

Кметът на Харков Игор Терехов заяви, че в момента на атаката в магазина е имало около 120 души.

"Нападението бе насочено срещу търговски център, където е имало много хора - това очевидно е тероризъм", каза Терехов.

През изминалата седмица ударите по града се засилиха, след като руските войски нахлуха през границата, откривайки нов фронт северно от Харков, посочва Ройтерс.

При друг ракетен удар снощи е била поразена жилищна сграда в центъра на града и са били ранени 18 души, каза още Синегубов.

В своя публикация в приложението "Телеграм" Зеленски отбеляза, че въздушната тревога в Харков е била в сила в продължение на повече от 12 часа, а 200 служители на спешна помощ и 400 полицаи са останали на мястото на атаките, за да се справят с последиците.

Москва отрича умишлено да атакува цивилни граждани, но по време на продължаващата вече 27 месеца инвазия в Украйна бяха убити и ранени хиляди хора, отбелязва Ройтерс.