„Няма по-хубава храна и продукти от българските. В Германия мога да купя прекрасно наше сирене, но само в турски магазин и то на много висока цена. Българското кисело мляко ям в гръцки ресторант и ми е тъжно за нашето лично отношение и липса на представяне на българската храна. Интересно, че сме дали толкова много на Европа и все пак се подценяваме и не стоим с правилното самочувствие на равноправни членове на ЕС. Не пазим нашето, не го ценим и не го предлагаме“.

Това коментира в ефира на Дарик, очарователната победителка в четвъртото издание на „Хелс китчън“ и шеф готвач в престижен немски ресторант – Валентина Вълкова.

Според нея има прекрасни модели от социалната политика на Германия, които биха дали прекрасни икономически резултати и тук, решавайки проблема с кадрите. Един от тях е образование за трудните деца, чрез работа.

„Там т.нар. трудни деца след 9-ти клас, имат възможност да работят четири дни в седмицата, а един да учат. Заплата от 900 лева получават от държавата, а стажа и обучението е в частния сектор, който три години по-късно разполага с готов обучен персонал. Младежите имат професия и реализация и са спасени от рисковете на улицата и бъдеще в затворите.  Ето проект, който води до социални и икономически ползи. Така децата придобиват и самочувствие“, обясни шеф Валентина Вълкова, която от дълги години живее и развива своята кариера извън граница.  

Цялото интервю, чуйте в звуковия файл:

Преди дни тя се прибра за месец в родния си град Бургас за да се включи в няколко атрактивни събития по морето и да направи дарение за изграждане на закусвалня към Центъра за хора с увреждания.

На Фейсбук страницата й Chef Valentina Valkova тя стартира фотоконкурс с награди и отново средствата ще бъдат насочени към дарения.

Тя обаче инициира още една важна за нея кампания, в помощ на бездомните животни.

„Имаме брандирана колекция от рекламни материали с послание – чаши, тениски… Средствата от продажбата им са насочени към бургаския приют за кучета. Все още има много жестоко отношение към животните, а те са най-преданите приятели. Ако човек не може да обича едно невинно и вярно животно, как може да обича хората“, споделя Валентина.

Друга кауза за нея е връщане на българските продукти в българските домове и ресторанти. По думите й, от години липсва прекрасния модел на хранене, сервиране и представяне на храната, добре познат от времето на соца.  

 „На първо място много се занижи нивото на гостоприемство в заведенията ни. Гостът е важен и има нужда от усмихнат и любезен персонал. Занижено е и качеството на услугата, с цел бърза печалба. За жалост, разликата между България и Германия по отношение на храненето е голяма, въпреки че там нямат за основа тази вкусна и здравословна храна, на която в България можем да се радваме. Но много повече я ценят от нас. Поддържат своите производители и високо ценят нашите продукти, които са голяма рядкост и никога не са с бранд България. Чудя се на нашите ресторантьори, защо не купуват продуктите си от местните ферми, защо не представят българските продукти? Имаме богатство, от което се отричаме. Бих искала да спомогна това да не е така“, сподели още международно признатият главен готвач.

В Бургас шеф Валентина Вълкова ще се включи в кулинарния фест по време на „Спайс мюзик фестивал“ на 5, 6 и 7 август на Морска гара. На 28 август ще бъде част от „Арте фестивал“ във Велинград. Още на 29 юли пък ще направи атрактивно представяне на „Сакса бийч“ в Бургас, къето ще бъде изтеглен победителят от конкурса на страницата и във Фейсбук. На 20 август влиза и в атрактивната програма и кулинарни изкушения на Ченгене скеле.

Повече за кампаниите и участията на шеф Валентина Вълкова, можете да научите ТУК.