Дългогодишният финансов шеф на компанията на Доналд Тръмп се призна за виновен по обвинения в измама и укриване на данъци пред съд в Ню Йорк.

Алън Уайселбърг, който е бил главен финансов директор на организацията "Тръмп", беше обвинен в укриване на повече от 1,7 милиона долара (1,4 милиона паунда) извън счетоводните приходи.

Тръмп дава показания в прокуратурата за укриване на данъци

Очаква се той да бъде осъден на пет месеца в прословутия затвор Rikers Island и трябва да върне дължимите пари. Доналд Тръмп не е обвинен.

Бившият президент, който не е обвинен в злоупотреби, описа наказателното разследване на окръжния прокурор на Манхатън срещу семейната му компания за недвижими имоти като лов на вещици.

Тръмп: Aко кажа, че няма да се кандидатирам, разследванията срещу мен приключват

Случаят е свързан с 15-годишна схема, която според прокурорите е помогнала на ръководителите на The Trump Organization да избегнат плащането на данъци върху корпоративни облаги като наеми, плащания за луксозни автомобили и такси за частни училища.

Разследването се съсредоточи върху това дали Уайселбърг и други ръководители са получили тези облаги, без да са ги докладвали правилно в данъчните си декларации.

ФБР претърсва дома на Тръмп във Флорида

На изслушването в четвъртък 75-годишният мъж призна, че е участвал в схемата и че е получавал обучение в частно училище за внуците си, автомобили BMW и дом в Манхатън.

„Той реши да се признае за виновен днес, за да сложи край на този случай и на дългогодишните правни и лични кошмари, които причини на него и семейството му“, каза неговият адвокат в изявление малко след това.

Вайселбърг, който се смята за един от най-лоялните бизнес партньори на Тръмп, работи за бившия президент почти 50 години. Той напусна работата си като главен финансов директор, която заемаше от 2005 г., когато беше арестуван миналата година.

Тръмп: САЩ са се превърнали в страна от Третия свят

Сега Вайселберг трябва да свидетелства срещу компанията в наказателен процес по-късно тази година, след като се съгласи на споразумение за признаване на вината, което беше съобщено за първи път от The New York Times.

Той обаче отказа да сътрудничи на прокурорите в тяхното по-широко разследване на Доналд Тръмп и неговите бизнес практики, се казва в докладите.

Тръмп ще съди CNN за клевети

Това означава, че всички показания, които той предостави на процеса, насрочен за края на октомври, ще се отнасят само до този случай и няма да замесват пряко бившия президент.

Вайселберг е бил изправен пред силен натиск от страна на прокурорите да сътрудничи срещу Тръмп, съобщава The New York Times, но вместо това се е съпротивлявал и е приел затвора.

Тръмп изпрати бившата си съпруга Ивана

Той ще бъде осъден в края на процеса срещу The Trump Organization, каза съдия Хуан Мърчан в четвъртък. Той може да бъде освободен от вероятна петмесечна присъда след 100 дни, ако се зачете времето за добро поведение, казаха редица източници пред американски медии.

Това е далеч по-кратко от многото години в държавен затвор, които би могъл да понесе, ако вместо да се признае за виновен, беше осъден на процеса.

Тръмп за изменението на климата: Ще имаме малко повече имоти с изглед към океана

Признаването на Вайселбърг за виновен, което правните експерти предполагат, че ще засили делото срещу организацията на Тръмп, идва, докато бившият президент на Америка е разследван на няколко фронта.

Само миналата седмица той отказа да отговаря на въпроси като част от отделно разследване на щата Ню Йорк за бизнес практиките на семейството му. Това разследване е гражданско, което означава, че няма да доведе до наказателни обвинения.

Тръмп: Ние сме в упадък, пропадаща нация

„Това е малко вероятно да окаже някакво реално въздействие върху Тръмп лично“, каза Джоузеф Морено, бивш федерален прокурор, пред Би Би Си. 

„Вайселберг е длъжен да свидетелства срещу организацията “Тръмп”, ако бъде призован, така че това може да доведе до проблеми, но вероятно граждански, а не криминални.

Тръмп е подал оставка от борда на TMTG

Има и отделни разследвания за боравенето на бившия президент с класифицирани документи, което накара ФБР да претърси дома му във Флорида, и други, свързани с усилията му да подкопае резултата от президентските избори през 2020 г.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм